Klubbar skapar lokal tour för motionärer

Port till port, Byrundan och Ulfveloppet ingår i "tour de run" som avslutas i oktober med en final uppför Odensvibacken. "Det ligger rätt i tiden", säger Anders Degerman.

Åsa Kongstad och Martina Hägglund var två av deltagarna som sprang motionsloppet Port till port förra sommaren. I år hoppas arrangörerna på ännu fler löpare.

Åsa Kongstad och Martina Hägglund var två av deltagarna som sprang motionsloppet Port till port förra sommaren. I år hoppas arrangörerna på ännu fler löpare.

Foto: Malin Belfrage

Motionslöpning2022-05-24 07:00

Tour de ski är en populär skidtävling där världscupåkarna avslutar säsongen med en dramatisk klättring uppför en alpin backe.

Framöver arrangerar Blackstad IF, Gamleby OK och Södra Vi IF ett liknande upplägg, men med löpning istället för skidåkning.

– Det ligger rätt i tiden. Många springer och hittar på olika utmaningar med ultralopp, swimruns och annat. Vi vill hitta på något roligt som alla kan vara med på och inte bara elitlöparna, säger Blackstads Anders Degerman.

undefined
Anders Degerman och Stefan Fredriksson är med och arrangerar "tour de run".

Loppen som ingår i tour de run är Blackstad IF:s Port till port den 29 maj, Gamleby OK:s Byrundan den 8 juli och Södra Vi IF:s Ulfveloppet den 18 september.

– Man blir kvalificerad till finalen i Odensvi i början av oktober genom att delta i någon av distanserna (förutom barnsträckorna) på dessa tre lopp. Det spelar ingen roll om du går eller springer.

I tour de ski samlar de tävlande på sig sekunder, men så kommer det inte att vara i tour de run.

– Nej, i finalen startar alla samtidigt och först i mål vinner, förklarar Degerman och berättar om finalloppet.

– Eftersom Odensvibacken inte är så lång kommer det att vara en slinga som ska springas två gånger där man springer uppför backen fyra gånger; två på framsidan och två på baksidan. Däremellan kommer det finnas möjlighet till lite återhämtning när man springer nere vid fotbollsplanen.

undefined
Målgången på Port till port är vid Blackstad kyrka.

Först ut är alltså Port till port på Mors dag, med start vid Hallingeberg kyrka och mål vid Blackstad kyrka.

– Efter två år med pandemin kan vi äntligen köra på ordentligt igen. Svenska kyrkan kommer att arrangera en musikgudstjänst utomhus vid starten och bjuda på starttårta för att deltagarna ska få lite extra energi. Vid målet kommer det att finnas olika aktiviteter med hoppborg och fiskdamm, scouterna kommer att vara där och många andra. Det kommer att hända grejer, säger Anders Degerman.

Nytt för i år med Port till port är att man kan välja att gå eller springa fem eller tio kilometer. Tidigare har det bara varit tio kilometer som gällt.

– De som väljer att gå eller springa fem kilometer startar efter halva vägen. Jag hoppas att fler känner att de har möjlighet att vara med nu och jag hoppas att det även kommer många duktiga löpare för det kommer att vara utmanande för alla, oavsett om man är elitlöpare eller motionär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!