Pandemin förra året gjorde att arrangören Västerviks IK tvingades ställa in dåvarande Karhu Run, men i år får alla löpsugna möjligheten att springa Västervik City Run, som är det nya namnet på loppet.
– Vi ställer inte in, utan vi ställer om. Det var meningen att vi skulle ha genomfört loppet för tionde gången förra året. Eftersom Karhu hoppade av var det lite vinna eller försvinna för oss. Planen var att vi skulle springa samtidigt som vi döpte om loppet till Västervik City Run för att knyta an till orten och var i Västervik vi springer, säger tävlingsledaren Magnus Nilsson.
Loppet kommer fortsättningsvis genomföras på måndagen vecka 28 eftersom det har blivit så etablerat.
– När vi insåg för två-tre månader sen att det inte var ett realistiskt alternativ började vi snabbt planera för ett virtuellt lopp. Det innebär att vi har två lopp. Man kan springa i Piteå till exempel om skulle vilja det. Då springer man loppet virtuellt sex kilometer där man befinner sig eller så springar man på plats med start och mål på Grönsaktstorget precis när man vill.
Löparna loggar in i raceone-appen och har man köpt en plats i loppet så finns det en startknapp i appen. Från fredag den 9 juli kl 18.00 till måndag den 12 juli kl 21.00 har löparna på sig att genomföra loppet.
– På så sätt ger det alla möjligheten att springa och vi håller liv i loppet. Vi får också ett första premiärår av Västervik City Run.
Toppnoteringen för tävlingen är runt 1 000 deltagare, men normalt brukar 800–900 löpare genomföra tävlingen.
Vilka förhoppningar har ni i år?
– Jag har inte satt något sådant mål eftersom det är så farligt. Det är så lätt att luras med och bli övermodig, men jag hoppas att det blir cirka 300. Då är vi jättenöjda. Det är mycket billigare att springa i år än vad det är ett normalt år, svarar Magnus.
Från den 1 juli kan det bli tillåtet med 900 deltagare i motionslopp samt att det blir tillåtet med 3 000 sittande åskådare vid evenemang om smittspridningen fortsätter att sjunka som den gör i dagsläget.
– Det är folkfesten som gör det svårt att genomföra tävlingen som vanligt. Vi har ett antal volontärer som ska ta emot anmälningar, ta emot svettiga löpare med mera. Vi interagerar med människor som vi inte träffar i vanliga fall. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att arrangera det på, konstaterar Magnus Nilsson.