Crossentusiasterna har väntat i 15 år: "Redo för SM"

Äntligen! Det är så många motocrossentusiaster i Vimmerby känner inför att VMS återigen står som värd för en stor crosstävling. På lördag smäller det. Då avgörs SM-finalen på Gnagaredalen. "Vi känner oss redo", säger ordföranden Roger Karlsson.

I helgen körs den första stora motocrosstävlingen på 15 år i Gnagaredalen. Vimmerby MS ordförande Roger Karlsson är nöjd med förberedelserna.

I helgen körs den första stora motocrosstävlingen på 15 år i Gnagaredalen. Vimmerby MS ordförande Roger Karlsson är nöjd med förberedelserna.

Foto: Magnus Strömsten/Haris Dreco

Motocross2021-09-09 19:00

När Sporten gör en rundvandring på klassiska Gnagaredalen några dagar innan finalen är det full fart vid anläggningen.

Det bärs plank, det sågas ner grenar från de ståtliga tallarna, det sopas bort grus vid startplattan... Det råder febril aktivitet. Överallt. 

Vi möter upp Roger Karlsson. Han ger ett lugnt och samlat intryck. 

– Det känns som att vi har koll på läget, men det har varit mycket att göra. Det är 15 år sedan vi arrangerade en sån här stor tävling inom motocrossen, därför är det också mycket som har släpat efter. Nu har vi rustat upp anläggningen och gjort grovgörat så att vi kan ha flera större tävlingar i framöver. Det här är en investering för framtiden.

Med tanke på att motocrossen inte haft lika mycket aktiviteter som enduron och folkracen de senaste åren, är VMS-ordföranden något förvånad, men också glatt överraskad, över det stora intresset bland klubbens medlemmar inför SM-tävlingen.

– Det har varit lätt att få funktionärer att hjälpa till. Det är verkligen jätteroligt. Vi är mellan 100–120 funktionärer i helgen. Vi har också fått mycket stöd från Svemo. 

Förare från hela Sverige kommer till Vimmerby, där SM-medaljerna ska fördelas. Det är tight och jämnt i många av de fyra klasserna som körs. Inte minst i MX2, där det bara skiljer tio poäng mellan totalledaren Albin Gerhardsson och trean Ken Bengtsson. I MX-Women har vi en tät uppgörelse att vänta mellan Sara Andersen (254 poäng) och Sara Karlsson (248). Här finns också hemmahoppet Josefine Berglund, 18-åringen som ligger på 17:e plats inför SM-finalen. 

Hon är laddad och har stora förhoppningar inför de två racen på banan hon känner så väl. Redan som treåring (!) började hon köra och är uppväxt ett stenkast från Gnagaredalen. 

– Jag siktar på att komma topp-sex. Jag tycker det är en fin bana och jag trivs att köra här. Det ska bli jätteroligt, säger hon med ett leende. 

Både Josefine och Roger hoppas att SM-finalen kan bli startskottet för en ny stark era för motocrossen i Vimmerby. 

– Förhoppningsvis kan det här inspirera andra att intressera sig för crossen, säger Roger Karlsson och tillägger att de får ta in 600 åskådare utöver förare och funktionärer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!