Efter succésäsongen: “Vill försvara titeln på Gotland”

Seger i SM i motocross. Överraskande triumf i Gotland Grand National. Vimmerbys motorstjärna Filip Bengtsson hade kort och gott en fantastisk säsong 2019. Men 2020...? “Vad ska man göra?”, säger han.

Ja!!! Filip Bengtsson strax efter målgången då han vann Gotland Grand National.

Ja!!! Filip Bengtsson strax efter målgången då han vann Gotland Grand National.

Foto: Dennis Pettersson

Motocross2020-05-18 20:30

Det är lätt att förstå hans frustration. Normalt sett vrider han för fullt på gashandtaget den här tiden på året. Tävlingssäsongen är i full gång och schemat är intensivt och hektiskt.  

Nu är han “fast” i Vimmerby – och får träna, träna, träna... 

– Klart det blir tråkigt utan tävlingar. Om det hade varit ett vanligt år så hade jag haft en träningsperiod utomlands och kört flera tävlingar, men det är bara att anpassa sig efter hur verkligheten ser ut. Det är ingenting vi rår över, säger Filip Bengtsson.  

Han kommer som sagt från en säsong fylld av framgångar och vinster. I stor stil tog han en ny SM-titel i motocross. Han visade också med eftertryck att han håller hög klass i enduro. Allt avslutades med en mäktig insats i klassiska Gotland Grand National. Glädjen visste inga gränser när han korsade mållinjen den där blöta, kalla höstdagen 2019. Efter flera timmars körning i tuffa förutsättningar stod han som slutsegrare i tävlingen. 

– Det var en höjdpunkt och en fantastisk kul upplevelse. Det gick över förväntan, säger Bengtsson något känslosamt. 

Hans tankar går då och då mot kommande tävling på Gotland – om den nu blir av vill säga.  

– Jag fick ett mejl från arrangören för ett tag sedan. De siktar på att genomföra tävlingen i slutet av oktober. Ett av mina stora mål det här året är att försöka försvara min titel.  

Som läget är nu har inte Filip Bengtsson någon tävling inplanerad i sin kalender, ja förutom preliminärt då förstås.  

– Säsongen är framflyttad och det kommer inte bli någon crosstävling innan augusti. Allt innan dess har ställts in. Den första kan eventuellt bli SM-deltävlingen i Helsingborg i början av augusti.  

Det kan ändå bli tävlingsdebut innan dess – i enduro.

– Tanken är att jag ska dubblera mer i år. Min plan innan allt det här med corona kom, var att jag skulle köra SM i motocross och även en del SM-tävlingar i enduro. Jag hade också tankar på att köra VM-deltävlingar i enduro i Estland och veckan efter i Skövde. Nu blir det inte så. Istället för VM ser det ut att bli en SM-tävling i Skövde i slutet av juli – och det låter intressant.  

– Jag har en känsla av att tävlingssäsongen i enduro på nationell nivå kan komma igång tidigare än i motocross. I cross samlas folk mer på en begränsad yta jämfört med enduro.  

Hur håller du igång med träningen i dessa tider? 

– Jag försöker variera mig så mycket det går. Jag varvar mellan cross och enduro. Sedan kör jag mer traditionell fysträning också. Jag tycker att det funkar bra än så länge. 

Som så många andra toppidrottsmän i sin sport i Sverige påverkas Bengtsson ekonomiskt av coronapandemin. 

– För oss som lever på vår idrott är det kännbart. I lagsporter som fotboll och ishockey kanske det är annorlunda med kontrakt över säsongen och så. Som tur är hade jag mycket ordnat innan säsongen drog igång, men mycket av inkomsterna kommer normalt sett från bonusar baserat på prestationer i tävlingar. Och just nu är det inga tävlingar. Så visst...det vore självklart bra om tävlingssäsongen kan dra igång så snart som möjligt, men när det blir har vi inte en aning om.  

– Nu hoppas jag på en fartfylld höst istället. 

Lyckas han konservera formen från i fjol blir den inte bara fartfylld, utan även ytterst framgångsrik.  

Filip Bengtsson kan se tillbaka på en fantastiskt bra säsong.
Filip Bengtsson kan se tillbaka på en fantastiskt bra säsong.
Filip Bengtsson

Ålder: 28 år (fyller 29 i sommar).

Klubb: Vimmerby MS, sedan säsongen 2019. Dessförinnan tävlade han för Tomelilla MK.

Största meriter: Fem SM-guld i motocross – 2011, 2013, 2014, 2018 och 2019. Förra året vann han dessutom den stora endurotävlingen Gotland Grand National 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!