Allt fler satsar på bilcross – Helgesson kom fyra i SM

Flera lokala förare deltog i Bilcross-SM. Timmo Helgesson från Totebo var bäst med en fjärdeplats. "Med tanke på den tuffa konkurrensen är jag hyfsat nöjd", säger 34-åringen.

Trots en del motorproblem under året kom Timmo Helgesson från Totebo fyra i Bilcross-SM.

Trots en del motorproblem under året kom Timmo Helgesson från Totebo fyra i Bilcross-SM.

Foto: Torbjörn Allvin

Motor2020-09-30 16:08

Bilcross är en sport på kraftig frammarsch. Kort sammanfattat är det en blandning mellan rallycross och folkrace, där alla tävlar i samma klass.

Timmo Helgesson, som har en lång bakgrund inom folkrace och rally, körde sin första tävling 2018. Han fastnade direkt.

– Jag gillar konceptet att köra på tid. I övrigt påminner det mycket om en folkracetävling. Det är tre grundomgångar innan det blir finaler. Det är fem bilar i varje heat.

Är det annorlunda taktik jämfört med folkrace?

– Ja, det skiljer sig en hel del. Det gynnar alla om det är rena och snabba heat utan onödiga dueller. Det är tiden som är viktigast, inte placeringen i det enskilda heatet. På så sätt kan det vara väldigt frustrerande att hamna bakom någon orutinerad förare som inte har det rätta tänket, utan bara vill försvara sin placering.

– En annan viktig detalj är vädret. Det gäller att ha marginalerna på sin sida. Om banan torkar upp efter halva omgången är det en stor fördel att starta sent. Då är förarna i början mer eller mindre chanslösa. Det hände mig i den förra tävlingen. Förstaplatsen rök när solen kom fram.

Under året har det körts sex deltävlingar i Nyköping, Tomelilla och Jönköping. En titt på resultatlistorna visar att det är många välkända folkraceförare som även satsar på bilcross. Bland annat Tobias Svärd och Camilla Wernersson som tidigare skördat stora framgångar i Semesterracet.

De kom också topp tio i Bilcross-SM. Men de nådde inte hela vägen fram till guldet. Efter helgens finaltävling i Jönköping var det Uffe Eriksson från Oskarshamn som hade flest poäng i totalsammanställningen.

Timmo Helgesson, som blev svensk mästare premiäråret 2018, hamnade precis utanför prispallen.

– Egentligen siktade jag högre, men det känns okej med en fjärdeplats. Tyvärr var det en bit upp till medaljerna. Toppförarna satsar hårdare än mig, vilket också märks på resultaten.

– Toppförarna satsar hårdare än mig, vilket också märks på resultaten. Jag är lite för snål för att göra det lilla extra med bilen. Eftersom det är anbud efter varje tävling är risken stor att man blir av med bilen i så fall. Exempelvis har vinnaren Uffe Eriksson drabbats hårt i år. Jag har fått behålla min bil hela året, så den duger väl inte åt någon annan, haha.

Vanligtvis kör Helgesson folkrace för Vimmerby MS, men i just bilcross är det andra regler som gäller.

– Ingen förare tillhör någon klubb, utan man kör bara för sig själv. Det beror på att bilcross inte lyder under Svenska Bilsportförbundet. Det är ganska känsligt det där, men det är ingenting som påverkar oss förare. I alla fall inte mig.

undefined
2019 vann Wilmer Westerling juniorklassen i Semesterracet. Det här året har han satsat hårt på bilcross.

Totalt var det 210 förare som deltog i Bilcross-SM. Flera av deltagarna från Storebro och Kinda hamnade högt upp. Bland annat kan vi nämna 18-årige Wilmer Westerling från Horn, som kom på en fin 19:e plats.

Topplistan: 1) Uffe Eriksson, Oskarshamn, 2) Daniel Samuelsson, Gräsmark, 3) Tobias Svärd, Skebobruk, 4) Timmo Helgesson, Totebo, 10) Camilla Wernersson, Linköping, 13) Antonio Westerling, Kinda, 14) Johan Svensson, Storebro, 19) Wilmer Westerling, Kinda, 30) Mats Andersson, Rimforsa, 31) Rikard Svensson, Kisa, 36) Niklas Karlsson, Ydre, 40) Alexander Brinkeback, Rimforsa, 41) Jim Olofsson, Kisa, 42) Robin Eriksson, Storebro, 48) Rasmus Eriksson, Horn.

Fakta

Bilcross 2020

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!