14-årige Emils glädjetårar

Emil Bondesson. Lägg det namnet på minnet. I dag blev 14-åringen från Tomelilla rekordung segrare av Semesterracets juniorklass. – Det här är helt sjukt, säger han efter att ha blivit halvt ihjälkramad av pappa Thoma s och torkat segertårarna.

14-årige Emil Bondesson, Tomelilla MK, kastar sig i famnen på pappa Thomas efter att ha skrällt och vunnit Semesterracets juniorklass - den yngste någonsin.

14-årige Emil Bondesson, Tomelilla MK, kastar sig i famnen på pappa Thomas efter att ha skrällt och vunnit Semesterracets juniorklass - den yngste någonsin.

Foto: Micael Rundberg

Motorsport2017-07-15 18:08
Emil Bondesson är bara 14 år gammal. I helgen körde han sitt livs tredje folkracetävling. Med tanke på dessa två parametrar är årets segrare i Semesterracets juniorklass helt osannolik. Men ändå inte…
För den första tävlingen Emil ställde upp i vann han (Åsa Nisse-racet i Vimmerby i våras) och i sin andra tävling ledde han A-finalen när bränslepumpen gick sönder. Dessutom är han så gott som född i garaget och har en far som heter Thomas Bondesson, även han framgångsrik folkraceförare.

Men den här dagen kretsade allt kring sonen. Pappa Thomas var kvalificerad för sista-chansen-heatet i seniorklassen, men valde där att bara söndagsåka ett varv på banan och sedan bryta – allt för att spara bilen till sonens A-final.
– Det hade jag bestämt redan innan. Jag ville verkligen inte riskera att förstöra något, säger Thomas Bondesson.

Och efter finalheatet – där Emil var jagad i sex varv, blev passerad med ett halvt varv kvar, men återtog ledningen innan målet – kastade sig de båda i famnen på varandra. Och glädjetårarna forsade ner på kinderna - både på far och son.
Vem som var gladast är oklart.
– Vi är nog lika glada båda två. Det här är otroligt. Jag är så stolt och glad, säger en helt utpumpad pappa Thomas i depån några minuter efter finalheatet.

För Emil var det en dröm som blev sann i dag.
– Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få åka det där varvet på vagnen inför finalen. När jag kom hit kändes det bara galet att bara få åka upp i startfållan första gången – och nu ska jag kliva högst upp på pallen. Det här är helt sjukt, säger Emil.
Hur var finalheatet då?
– När jag blev omkörd på slutet var min enda tanke att jag skulle om igen, så det var bara att ladda.
– Den här segern är farsans också. Han har hjälpt mig så mycket och bilen var suverän. Jag vill verkligen tacka honom, säger Emil.

2017-års juniorsegrare har tre år kvar som junior. Och på frågan om han återvänder till Vimmerby nästa sommar för att försvara titeln kommer svaret lika snabbt som självklart.
– Absolut. Det är redan bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!