Besviken Ljung utanför pallen i SM

Peter Ljung var väldigt besviken efter att ha blivit utesluten i finalheatet i individuella SM i helgen. – Det här är dåligt för sporten, dundrade han med adress tävlingens domare. Omstarten vann sedan hemmaföraren Andreas Jonsson, som tog karriärens sjunde individuella SM-guld.

BESVIKEN FYRA. Dackarnas och Västerviks Speedways Peter Ljung var väldigt besviken över att ha blivit utesluten ur finalheatet i individuella SM. Tävlingen vanns till slut av Andreas Jonsson före Antonio Lindbäck och Kim Nilsson.

BESVIKEN FYRA. Dackarnas och Västerviks Speedways Peter Ljung var väldigt besviken över att ha blivit utesluten ur finalheatet i individuella SM. Tävlingen vanns till slut av Andreas Jonsson före Antonio Lindbäck och Kim Nilsson.

Foto: Roelof Stroetinga

Motorsport2016-07-25 05:54

Individuell SM-helg i Hallstavik och till slut var det hemmafavoriten Andreas Jonsson som fick kliva högst upp på pallen framför närmare 3800 soldränkta åskådare.

Men det var inte utan en hel del dramatik. Och en hel del känslor.

För det sistnämnda stod till stor del Dackarnas och Västervik Speedways Peter Ljung.

Peter såg riktigt stark ut under tävlingen, men när det var dags för final blev det pannkaka av alltihop.

I finalen, dit även Antonio Lindbäck och Kim Nilsson hade kvalificerat sig, kom Ljung och Jonsson iväg snabbast men efter en hård fajt tappade Ljung kontrollen på sin cykel och föll.

Blev utesluten

”Omstart för samtliga förare”, trodde de flesta, men domaren valde att utesluta Peter Ljung från omstarten.

– Det är lite dåligt faktiskt. Jag vurpade på grund av det som hände in i första kurvan. Jag satt fast i Andreas och försökete komma in till vänster. Men det gick inte – det fanns inte en chans att kunna svänga, säger Ljung i Cmores sändning.

Ljung blev förvånad när han såg att domaren valde att utesluta honom och är långt ifrån överens om riktigtheten i den bedömningen.

– Domaren säger att jag åker omkull helt själv och det har han ju rätt i, men det beror ju på det som händer precis innan.

– Det är mest  surt när man har en möjlighet att  fria eller att fälla. Publiken vill ha fyra förare i final. Jag tycker att det här är dåligt för sporten.

Såg stark ut

Efter grundomgången var Ljung näst bäst med sina tolv poäng, endast slagen av Andreas Jonsson som körde in 13. Och dittills hade han sett ruskigt stark ut.

– Jag hade vunnit fyra heat i rad och kände då att jag hade bra kläm på det, sa Ljung.
Bortsett från Ljungs uteslutning var det en fantastisk tävling vi fick bevittna i Hallstavik, med många bra heat. Och de flesta på plats tyckte att den fick det perfekta slutet.

För i omstarten klippte hemmaåkaren Andreas Jonsson starten från sitt tredje startspår. Antonio Lindbäck utmanade dock stenhårt och var även förbi under en kort sekvens, men Jonsson kunde bevaka ledningen och körde hem sitt sjunde individuella SM-guld.

– Det känns ju så klart  lite extra att få vinna på hemmaplan, jag var väldigt nervös under tävlingen. Man vet ju att det är så lite som avgör. Man kan ha en grym grundomgång och sedan sluta sist i finalen och bli utan medalj, säger han till Norrtelje Tidning.

– Att vinna på hemmaplan är väldigt skönt men det är svårare att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!