Bjerkert kör enduroklassiker – om han hinner

Det börjar ljusna för Carl-Johan Bjerkert. Vimmerby MS-föraren mår allt bättre efter sin svåra nackskada och att hemmaklubben tilldelades Novemberkåsan 2018 blev en rejäl boost för honom. I helgen ska han köra årets första enduroklassiker av de fyra som ingår – Stångebroslaget, på Prästtomtas marker utanför Linköping. Är det tänkt…

Foto:

Motorsport2017-07-08 15:01

– Jag är i alla fall anmäld. Jag hoppas få ihop det så att jag kan vara med.

Vad hänger det på?

– Det mesta, skrattar Bjerkert.

– Vi har oerhört mycket på jobbet, cykeln är nedplockad, jag fick lite känningar i nacken igen häromdagen och tiden fram till start på söndag är oerhört kort. Samtidigt vill jag ha all åktid jag bara kan få. Det är jätteviktigt inför hösten.

Det var i en tävling i Finland 2009 som Novemberkåsasegraren från 2008 kraschade och ådrog sig en allvarlig nackskada. Den har spökat till och från ända sedan dess, liksom en skadad axel. Under vintern och våren har Bjekert också hämmats av ett diskbråck i nacken.

– Jag har haft en del bakslag under rehabiliteringen, men det känns som att det börjar ordna till sig och jag går kontinuerligt hos kiropraktor. Nu när jag kan trycka på lite i åkningen igen blir jag fruktansvärt sugen på att tävla, säger Bjerkert.

I december fyller Calle 44 år. Trots det, och trots de skador han har dragits med, har han inga som helst planer på att lägga ner tävlandet. Och det är kärleken till själva hojåkandet som avgör.

– Fortfarande är det så otroligt kul att åka motorcykel. Ibland känns det som allt runtomkring, med tidsbrist resor och att bo i husvagn, kan döda en. Men allt det uppvägs flera gånger om när man får sätta sig på hojen, säger Calle.

– Sedan har man livspusslet att få ihop också, med barn, eget företag, fruns företag, hus och allt annat som hör till.

Calle kommer köra så mycket han har möjlighet till i sommar och höst. SM-deltävlingen i Vingåker härom veckan kommer säkert följas upp av flera framöver. Men det är de stora varvloppen – och då framför allt Novemberkåsan – som är det stora målet.

– Målbilden är Kåsan – jag lägger allt krut på den och all åkning innan dess är med fokus på Kåsan. Det är klart att jag satsar på de andra också, som exempelvis Stångebro och Ränneslätt, men om du en gång har stått högst upp på en prispall efter Novemberkåsan är det svårt att tänka på något annat, säger Bjerkert.

– Jag får fortfarande gåshud bara av att tänka på hur det var när jag vann hemma i Vimmerby 2008.

Och nästa år är det dags i Vimmerby igen.

– Helt sanslöst roligt. Jag ser redan fram emot det. Många frågar om jag ska köra till dess och det är helt självklart. Det är nog något fel på mig, men som det känns nu lär jag väl hålla på tills jag blir 60 år, skrattar Bjerkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!