Dackarna avgjorde i sista heatet

Oj, vilket drama. 42-42 inför nomineringsheatet och Dacke-duon Dudek/Janowski radade upp sig mot det dittills obevekliga Lejonparet Holder/Bjerre. – Just nu är jag så lycklig att det kommer tårar, jublar Dackarnas lagledare Mikael Karlsson efter att ha sett sina förare köra hem en femetta och fixat segern med 47-43. Nu är Dackarna med i racet om en slutspelsplats igen.

SEGER! Dackarna firar segern mot Lejonen genom att hissa Patryk Dudek som tillsammans med Maciej Janowski tog en "femetta" i sista heatet och såg till att Dackarna vann med 47-43.

SEGER! Dackarna firar segern mot Lejonen genom att hissa Patryk Dudek som tillsammans med Maciej Janowski tog en "femetta" i sista heatet och såg till att Dackarna vann med 47-43.

Foto: Magnus Strömsten

Motorsport2016-06-29 07:03

Det rockade rejält i Målilla i går. Publikfriande speedway mellan Dackarna-Lejonen, gott om omkörningar, oväntade namn som stack ut och svängningar i matchen så att man blev åksjuk av att titta på. Exempelvis slutade tio av matchens 15 heat 5-1 åt endera hållet.

– Att det blev så beror nog på att det fanns så många förare på banan idag som är grymt snabba i spets, analyserar Mikael Karlsson.

Dackarna hade fyra poäng plus inför heat elva, 32-28, och lagledningen hade lärt läxan från matchen mot
Vetlanda senast - och även kommunicerat den till förarna:

”Vinn för allt i världen INTE med 4-2, så vi leder med sex poäng och de kan toppa bort Pontus Aspgren i tolfte”.

”Inte som vi tänkt”

Och mycket riktigt. I 4-2-ledning fick Magnus Karlsson lägligt problem ut på sista varvet och åkte ned från tredje till fjärde plats.

Förmodligen såg Pontus Aspgren detta från depån och surnade till rejält. För i heat tolv körde han som aldrig förr och fixade en femetta tillsammans med vindsnabbe Kenneth Bjerre.

– Det blev väl inte riktigt som vi hade planerat där, skrattar Mikael Karlsson.

I det 13:e heatet (kvällens kanske bästa) vann gästernas Nicki Pedersen en stenhård kamp mot hemmalagets Peter Ljung. Trea blev Chris Holder och därmed var gästerna i ledning för första gången i matchen.

– Det är svårt i det läget. Ska man satsa på segern eller bevaka andraplatsen. Man sitter ganska tajt mellan två så bra förare, säger Peter Ljung.

I heat 14 jämnade hemmalaget ut till 42-42 och matchen skulle komma att avgöras i matchens allra sista heat. Och du vet ju redan hur det gick.

– Den plan som vi hade satt klockrent. Dudek flög iväg från starten och stängde innern, medan Janowski bara drog och rundade allt. Klockrent. 

Blek Pedersen

Nicki Pedersen då, Lejonens stjärnvärvning från just Dackarna, undrar du säkert?

Nja, inget vidare. Redan i det första heatet fick han nöja sig med att se ryggarna på två undflyende hemmaförare (Patryk Dudek och Mikael Max). Därefter blev det ett fall, några ströpoäng, en heatseger och sedan inte ens nominerad till det sista avgörande heatet.

Nicki Pedersen var snabbt iväg från depåområdet och hade ingen som helst lust att prata med pressen.

Ljung blev kung

Desto gladare då hos Dackarna. Och gladast av dem alla, om vi bortser från lagledare Karlsson, var kvällens gigant Peter Ljung. 14 poäng på sex heat trots en nolla imponerar stort – även om han körde på reservplats i går.

– Det är så jävla skönt. Både vår vinst och min insats. Äntligen har jag kommit tillrätta med mina maskinproblem och jag har självförtroendet och känslan kvar från ifjol.

– Nu är vi med i racet igen och det är gött att kunna sluta titta nedåt i tabellen, tycker Peter Ljung och blickar fram emot nästa omgång – bortamatchen mot hans förra klubb Elit Vetlanda.

– Äh, jag skiter egentligen i dem. Jag tycker att de har byggt sitt lag helt fel. Helt plötsligt känns det som att vi kan slå vilket lag som helst och med den form vi är i nu så är det klart att vi har segerchans mot Vetlanda, säger han.

En märklig detalj är att de båda småländska storklubbarna nu delar femteplatsen på exakt lika många poäng och med exakt samma ”målskillnad”, 357-363.

Dackarna-Lejonen 47-43
Dackarna: Peter Ljung 14, Patryk Dudek 11+1, Maciej Janowski 10, Rune Holta 5+1, Mikael Max 3+1, Kacper Gomolski 3+1, Magnus Karlsson 1. 
Lejonen: Kenneth Bjerre 11, Chris Holder 8+3, Nicki Pedersen 8+1, Mathias Törnblom 8, Pontus Aspgren 5+2, Hans Andersen 2, Anders Mellgren 1+1.
Publik: 3 459
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!