Det blåa originalet

RALLY Det började med Morgan Olsson i Vimmerby MS för ett par år sedan. Men nu har även Fredrik Sandberg och Jens Hindersson fallit för klassen Volvo Original i rallysammanhang. - I vinter har vi fräschat upp bilen och till helgen blir det premiär på Gotland, berättar de båda.

Jens Hindersson och Fredrik Sandberg satsar i år på Volvo Original-klassen i rally. En populär klass som växer sig allt starkare.

Jens Hindersson och Fredrik Sandberg satsar i år på Volvo Original-klassen i rally. En populär klass som växer sig allt starkare.

Foto:

Motorsport2002-04-12 19:13

Volvo Original verkar bara bli populärare och populärare för varje år. Många nya förare kommer till och det finns även en speciell internationell Cup.
Och det är precis vad namnet förtäljer. Tävling med originalbil, i huvudsak Volvos 240-modell, men nu på senare år har även 740 och 940-modeller släppts in på rallyvägarna.
- En perfekt klass för oss. Visst, det kostar en hel del pengar, men inte alls så mycket som att köra i andra vässade rallyklasser. Och att kostnaderna hålls nere beror på att det är orginalbilar, berättar Fredrik Sandberg, Vimmerbybo som tillsammans med kartläsaren Jens Hindersson, Tuna, fastnat för klassen.
Jens är ganska färsk i rallystolen, men Fredrik har hållit på länge. Han har agerat kartläsare åt både Kjell Fransson och Mats Karlsson, men ifjol började han fundera på att tävla själv och hornen växte direkt.
- Vi hade gått och sneglat lite åt Volvo original-klassen, den verkade rolig. Så förra året slog vi till på ett "objekt".
Och det gick över förväntan bra.
- Ja, vi kom femma totalt i Östergötlands DM och körde även några andra tävlingar med godkänt resultat, så det kunde inte ha börjat bättre.

Totalrenovering
Den Volvo 240 av 1976 års modell som Fredrik och Jens tävlade med behövde absolut en ansiktslyftning och i vintras pallades den upp i ett garage. Ett omfattande arbete drog igång med både själva karossen och motorn.
- Motor har vi bytt ut mot en ny som är totalrenoverad. Den ger ungefär 180 hästkrafter. Karossen är helt genomgången och alla rost är lagad. Även bakaxeln är bytt och servostyrning är ditsatt, berättar Fredrik.
När allt grundjobb var färdigt lackades bilen i en mörkblå nyans. En riktigt grann skapelse som nu är redo för första tävlingen.
- Det blir premiär på Gotland i helgen, men vi har inte satt upp något högt mål. Vi hoppas komma i mål.

Hektisk säsongTävlingssäsongen lär bli hektisk.
Ett 15-tal tävlingar är planerade.
- Vi tänker köra hela Östgötaserien och med tanke på att vi kom femma förra året så måste väl målsättningen skruvas upp lite.
Vi har även planerat att köra Emiltrofén som går i skogarna kring Vimmerby och vi sneglar även lite åt deltagande i Sydsvenska Rallyt som är Sveriges största.
Internationella tävlingar då?
- Nej, vi har inte den rutin som krävs. Det kanske kommer om några år. Vi får titta på Morgan Olsson och lära oss.
Jens Hindersson var med under fem tävlingar förra året och har fastnat för rallysporten. Och han är medveten om att hans kartläsning är nog så viktig.
- Det gäller att läsa rätt hela tiden. Minsta fel och vi kan hamna i skogen istället, så det gäller att vara koncentrerad hela tiden, fastslår han.

Klart för start. Fredrik Sandberg och Jens Hindersson i den Volvo paret tävlar i under säsongen.
Klart för start. Fredrik Sandberg och Jens Hindersson i den Volvo paret tävlar i under säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!