East Sweden rally ska köras – men inte som SM-tävling

2011 startades East Sweden rally i Linköping och var flera gånger finaltävling för SM. Men från och med i år körs tävlingen i en helt annan form.

Daniel Wall har tävlat i East Sweden Rally flera gånger. I höst körs tävlingen igen, men utan SM-status.

Daniel Wall har tävlat i East Sweden Rally flera gånger. I höst körs tävlingen igen, men utan SM-status.

Foto: Urban Andersson

Motorsport2021-06-10 11:00

– Det blir en endagarstävling som kommer ingå i ett par andra cuper, berättar Stefan Taleman, tävlingsledare för ESR.

Anledningen är att tidigare SM-promotorn MAS (Motor Arrangörerna Sverige) fråntogs ansvaret när förbundet istället gav det till Svenska RallyMästerskapen AB som leds av entreprenören Anders Martinsson.

Då svarade MAS med att starta en egen serie, MAS Rallycup, där East Sweden rally ingår som en av tävlingarna. 

I pandemins spår har det inte blivit så mycket tävlande och just nu finns bara två deltävlingar i cupen, där ESR är den första och avgörs lördagen den 18 september.

– Vi letar flera tävlingar för att få ihop ett bättre mästerskap, berättar Stefan Taleman.

Fortfarande är det många frågetecken kring tävlingens genomförande i september, men utgångspunkten är att den ska köras.

– Restriktioner och besked ändras hela tiden och vi får se om vi får möjlighet att ta emot publik eller inte. Det man kan säga just nu är att ansvaret hamnar inte på oss ifall det ändå skulle samlas folk i skogen som hävdar allemansrätten. Däremot, om det skulle bli folksamlingar så är det vårt ansvar att se till att de skingras. Men förhoppningsvis har allt gått åt rätt håll så att vi kan ta emot publik på riktigt.

Var ska ni åka?

– Det blir på kända SM-vägar söder om Linköping. Det är så mycket jag kan säga just nu.

ESR var en del av rally-SM sen 2011 och kördes tio år i rad. Nu blir det ett uppehåll i år och heller ingen SM-tävling 2022.

– Nästa år finns rally med på SM-veckan i stan och att köra två tävlingar med SM-status tätt inpå varandra hade inte blivit bra.

SM igen 2023?

– Ingen aning. Det enda vi tagit beslut om i organisationen är att East Sweden rally ska finnas kvar, i någon form. Sen får vi se hur det kommer se ut i framtiden.

Mer rally: Det börjar bli större möjligheter att arrangera tävlingar. Åtvidabergs MK ska enligt kalendern ha två tävlingar i sommar. Först Socknasvängen 18 juli och sen Falerumsbacken 28 augusti. Joakim Nilsson är ordförande i ÅMK:

– Vi inväntar besked från länsstyrelsen om vi får tillstånd att köra eller ej. Den 17 juni ska vi få svar om Socknasvängen och i början på juli om vår andra tävling.

Vad tror du själv?

– Jag tycker att det borde gå, vi behöver verkligen få tävla. Det är svårt att hålla igång en förening med 500 medlemmar som inte får göra det de helst av allt vill.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!