Mästaren från Vimmerby siktar på en ny titel i GGN

Vi backar bandet – till 2019. Glädjen var total. Motocrosstjärnan Filip Bengtsson hade precis gått i mål i enduroklassikern Gotland Grand National. Som vinnare. På lördag är det dags igen. "Jag fick aldrig chansen att försvara titeln förra året", säger han.

I helgen är det dags för klassikern Gotland Grand National. Vimmerbyföraren Filip Bengtsson vet hur det är att vinna hela tävlingen.

I helgen är det dags för klassikern Gotland Grand National. Vimmerbyföraren Filip Bengtsson vet hur det är att vinna hela tävlingen.

Foto: Sören Andersson/TT

Motorsport2021-10-27 19:00

En stor del talang. Mycket förberedelser. En sjujäkla vinnarskalle. 

Det är några av komponenterna som ska göra Vimmerbyföraren Filip Bengtsson till en segerkandidat i GGN – igen. 

Vi ska inte säga att det var en megaöverraskning när han vann kraftprovet på ett grådisigt Gotland för två år sen. De flesta kände ändå till hans höga kapacitet att på snabbast och bästa sätt susa fram genom skiftande terräng på en motorcykel. Men att göra det, i den tuffa konkurrensen, var förstås oerhört stort och gav eko inom motorvärlden. 

Nu är han redo att på nytt ta sig an den hårda utmaningen. 

– Det känns bara bra, säger han till Vimmerby Tidning på väg till ett av träningspassen på Gotland. Jag kom hit tidigt förra veckan och känner mig bra förberedd inför tävlingen.

Förra året, 2020, fick han aldrig chansen. Skador kom emellan. Och det är ju faktiskt så, Bengtsson är inte förskonad från skadeelände i år heller.

– Nä, jag fick hålla uppe med träningen efter att jag kraschade i Katrineholm i mitten av augusti. Jag fick en rejäl smäll på skulderbladet och en hjärnskakning. 

Hur är statusen nu?

– Bra. Jag har kunnat träna för fullt den senaste tiden. Både kroppen och huvudet känns bra, säger han. 

Som i förbifarten nämner han att handen, som han skadade allvarligt förra året, aldrig kommer att bli som den var förut, men att den känns okej. 

På Gotland har Filip Bengtsson också sin fystränare sedan ett antal år tillbaka, Björn Gebenius. Det är också en av anledningarna till att han anlände till ön så pass tidigt. 

– Det var han som tyckte att jag skulle förbereda mig så tidigt som det bara gick när jag vann 2019. Det var viktigt och en bidragande faktor till att jag vann. Det är så pass annorlunda att köra på det här underlaget, med kalksten. Nu har jag samma upplägg. 

Vimmerby MS-föraren ser också en skillnad nu jämfört med hur det var då, 2019. 

– Den gången var jag nästan ensam om att komma så pass långt i förväg innan själva tävlingen. Nu känns det som att nästan varenda toppförare i Sverige är här. 

Vädret är alltid en snackis inför Gotland Grand National. Hur är det?

– Det har regnat, men innan har det varit fint i ett par dagar. Sen är det ganska så skiftande. De säger att det ska bli fint i helgen, men vi får väl se. Det gäller att förbereda sig på det värsta. 

Filip Bengtsson belyser betydelsen av detaljer, små som stora. 

– Det är så pass annorlunda här på Gotland. Det handlar om att känna en trygghet innan tävlingen, att justera hojen och få till inställningarna. Det är mycket som ska fixas och mycket tid går åt till det, allt från material och däck till hur vi gör med glasögonbytena och vätskesystem. 

VMS-föraren är den ende svensk som vunnit i sitt debutrace i Gotland Grand National, de övriga två är utländska förare.

Erfarenheten du skaffade dig då kan bli guld värd även nu, eller?

– Klart att det är bra med viss erfarenhet, men samtidigt var jag jäkligt bra förberedd då. Det är jag nu också. Jag kommer ihåg att jag inte tänkte så mycket när starten gick 2019, utan jag drog på för fullt direkt. Och kanske, kanske var det också det som gjorde att jag vann till slut. Sen är det långt att köra tre timmar på det här underlaget. Man får tänka till lite.

Hur stort team har du?

– Utöver Björn och Oscar (Blom), så har jag fyra-fem personer som finns med utefter banan. 

Utöver väderlek och underlag, vilka är de största svårigheterna i den här tävlingen?

– Det är hela momentet vid starten. Det är som en formel 1-start, förutom att motorn är avstängd. Det är jag inte van vid. Vi är hundra förare i första startledet, därför är starten extremt viktig.

Du har vunnit en gång. Känner du stor press på dig själv att göra det igen?

– Jag vet inte. Jag vet att jag kan vinna, men Micke Persson vann förra året och är huvudfavorit. Jag tror faktiskt att många har glömt bort att jag vann för två år sedan. Det ska bli otroligt skoj att köra igen. Jag fick ju aldrig chansen att försvara min titel förra hösten. 

Gotland Grand National är ett av hans sista framträdanden på enduroscenen i år. Någon Novemberkåsa blir det inte för Vimmerbybon, men väl en avslutande resa i Ränneslättsloppet.

Men det är en senare fråga. Nu ligger allt fokus på Gotland Grand National.

 Den tidigare mästaren siktar på att bli mästare igen. 

Det var tuffa förutsättningar när Filip Bengtsson vann GGN 2019.
Det var tuffa förutsättningar när Filip Bengtsson vann GGN 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!