Han är ny ordförande i Vimmerby MS

Vimmerby MS byter ordförande. Roger Karlsson tackar för sig efter elva år. Istället är det Thorbjörn Johansson som ska leda VMS framåt.

Thorbjörn Johansson från Lönneberga är ny ordförande i Vimmerby MS. "Att få vara ordförande i en av Sveriges största motorföreningar kommer bli en jätteutmaning. Det känns bra att jag har så duktiga personer runt omkring mig", säger han.

Thorbjörn Johansson från Lönneberga är ny ordförande i Vimmerby MS. "Att få vara ordförande i en av Sveriges största motorföreningar kommer bli en jätteutmaning. Det känns bra att jag har så duktiga personer runt omkring mig", säger han.

Foto: Michael Nordin

MOTORSPORT2024-03-08 11:08

När Vimmerby Tidning träffar Thorbjörn Johansson i Gnagaredalen har det gått ungefär tolv timmar sen årsmötet – där han valdes till ny ordförande i Vimmerby Motorsällskap.

Han är glad och stolt.

– Det är omtumlande och roligt på samma gång. Att få vara ordförande i en av Sveriges största motorföreningar kommer bli en jätteutmaning. Det känns bra att jag har så duktiga personer runt omkring mig. Då brukar det mesta lösa sig.

Har ordförandebytet varit på gång länge?

– Ja, det började i slutet av sommaren kan man säga. Då fick jag en förfrågan om att ersätta Roger, som funderade på att sluta. Jag tackade ja till nomineringen i oktober. Sedan dess har det varit en väntan på årsmötet, för det är ju medlemmarna som bestämmer. Nu känns det skönt att allting är helt klart.  

undefined
Roger Karlsson lämnar ordförandeposten efter elva år. Men han kommer hjälpa till inom klubben även fortsättningsvis. Bland annat som bollblank till nye ordföranden.

Thorbjörn Johansson har en gedigen bakgrund inom motorsporten. Han körde rally i omkring 15 år på 1980- och 90-talet. Därefter har engagemanget fortsatt vid sidan av tävlingsbanan.    

– Jag har haft olika uppdrag inom Svenska Bilsportförbundet och Smålands Bilsportförbund. 2008 gick jag med i Vimmerby MS och sedan dess har jag bland annat varit med och arrangerat en massa rallytävlingar. De senaste två åren har jag varit med i styrelsen.

Vilken blir den första uppgiften du tar tag i som ny ordförande?    

– Det som är högst upp på agendan just nu är problematiken kring vattenskyddsområden där förutsättningarna har förändrats. Gnagaredalen ligger på ett ställe där det finns många vattentäkter, vilket har lett till att vi har fått färre parkeringsplatser. Vi ska träffa kommunen i nästa vecka och prata om det här. Förhoppningsvis kan vi hitta en lösning så alla blir nöjda och glada.    

undefined
Förra sommaren gjorde VMS en oväntad liten vinst på Semesterracet. Det bidrog till ett rekordstort underskott i bokslutet för 2023.

En annan viktiga fråga är klubbens ekonomi. På årsmötet redovisades ett rekordstort underskott på 1,3 miljoner kronor. Högre kostnader i samband med framför allt Semesterracet pekas ut som den största förklaringen.      

Tidigare år har klubben dragit in miljonbelopp på Semesterracet. 2023 stannade förtjänsten på blygsamma 348 000 kronor. Det, i kombination med stora investeringar på anläggningen, gav ett rejält minusresultat.     

– Det var höjda kostnader på mycket. Att hyra in exempelvis duschar, elverk och toaletter till Semesterracet blev mycket dyrare än vad vi hade beräknat, säger Thorbjörn Johansson.

Hur ska ni komma till rätta med det problemet?

– Vi behöver justera våra priser och se över rutinerna vid inköp. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, men jag tror det går hitta billigare alternativ om man går utanför comfortzonen.    

Är du orolig över det ekonomiska läget?

– Nej. Det är inte bra att gå back 1,3 miljoner, men det är ingenting som vi står och faller med. Vi är en stor och solid klubb som klarar en sådan smäll, även om det förstås tar på kapitalet. Det får inte hända för ofta.   

undefined
Novemberkåsan 2023, som kördes i skogarna kring Vimmerby, var en stor folkfest. Efteråt fick Vimmerby MS mycket beröm för sitt arrangemang.

Sportsligt var 2023 ett mycket händelserikt år för Vimmerby MS. Klubben arrangerade flera stora tävlingar – med gott resultat. Utöver Semesterracet var Novemberkåsan en höjdpunkt.   

Nu laddar klubben för nya tävlingar i Gnagagaredalen.  

– Vi har ett tiotal arrangemang i år och precis som vanligt är det en blandning av folkrace, motocross, enduro och rally. Det finns mycket att välja på – så jag hoppas många tar chansen och kommit hit, säger Thorbjörn Johansson.      

Thorbjörn Johansson

Ålder: 59 år.

Bor: Lönneberga i Hultsfreds kommun. Flyttade dit i slutet av 1990-talet. Bodde tidigare i Eksjö.

Jobb: Tungservice i Vimmerby.

Aktuell: Är ny ordförande i Vimmerby Motorsällskap. Blev vald på klubbens årsmöte i torsdags kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!