Handelsresande i speedway

England måndag, Sverige tisdag, England onsdag, Sverige torsdag, England i helgen. Och så ett stopp i Polen någong gång däremellan. Välkommen till en vanlig vecka i Åtvidabergssonen Jacob Thorssells liv som speedwayförare. I kväll tar hans nya klubb, favorittippade Rospiggarna, emot Dackarna i elitseriepremiären.

HEKTISKT SCHEMA. Jacob Thorssell tävlar flitigt i Sverige, England och Polen. Ikväll gör han debut i Rospiggarna.

HEKTISKT SCHEMA. Jacob Thorssell tävlar flitigt i Sverige, England och Polen. Ikväll gör han debut i Rospiggarna.

Foto: Magnus Strömsten

Motorsport2016-05-03 08:58

Handelsresande i speedway. Det är nog det enklaste sättet att beskriva Jacob Thorssells profession på. Varje vecka åker 23-åringen hundratals mil kors och tvärs i norra Europa. Basen har han kvar hemma i Åtvidaberg och som tur är gillar han att resa.

– Speedwaybanor och insidan av en buss. Det är väl ungefär vad jag hinner se när säsongen är igång. Men jag älskar det. Varför ska man ligga hemma i soffan när man istället kan vara på banan och försöka bli en bättre speedwayförare, frågar sig Thorssell.

Tungt fjolår

Under uppmärksammade former fick Jacob lämna SM-segraren Vetlanda i fjol – klubben som han då hade representerat nio säsonger i rad. Säsongerna 2013 och 2014 körde han nästan alla matcher i Elitserien och beskrevs som svensk speedways framtid. 2015 fick han bara chansen tre gånger i Vetlanda.

Ny klubbadress är nu Rospiggarna, som ikväll tar emot Dackarna i den första omgången av en, på förhand, ytterst oviss elitserie.

– Det ska bli skitkul. För egen del känns det som en nystart i en ny klubb. Jag har höga förväntningar både på laget och på mig själv. Rospiggarna ska absolut utmana om guldet och för egen del vill jag ta plats i lag-VM-laget. Det är dags att det lossnar nu, säger Thorssell.

Och det är bara att hålla med. Kapaciteten finns där och Jacob kommer väl förberedd till den kommande säsongen.

Vad tror du om kvällens match?

– Det blir tufft, men vi vinner. Vi kommer väl förberedda och är starka hemma. Vi har killar som exempelvis Andreas Jonsson, som har hjälpt oss nya förare hur mycket som helst under försäsongen. De rutinerade killarna delar med sig av allt de vet och kan.

Och sett över hela säsongen – hur går det?

– Det är jättesvårt att säga - Elitserien känns mer oviss än någonsin. Vi och Elit Vetlanda tar oss till slutspel. Sedan känns det omöjligt att tippa.

Rospiggarna-Dackarna

Rospiggarna:

1) Andreas Jonsson, 2) Timo Lahti, 3) Jason Doyle, 4)Krzysztof Buczkowski, 5) Martin Vaculik, 6) Kauko Nieminen och 7) Jacob Thorssell

Dackarna:

1) Peter Ljung, 2) Mikael Max, 3) Maciej Janowski, 4) Michael Jepsen Jensen, 5) Patryk Dudek, 6) Magnus Karlsson, 7) Kacper Gomolski

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!