Heatledarkollaps, banfix & elitserieparodi

Ja du. Lika förhoppningsfull som jag var efter den första omgångens knappa bortaförlust mot starka och topptippade Rospiggar förra tisdagen, lika frågande är jag efter hemmapremiärens förlust mot vilt fäktande Pirater i går kväll. Jag har ärligt talat ingen aning om vart vi har Dackarna anno 2016.

Foto:

Motorsport2016-05-11 08:21

•• Ena veckan tar Michael Jepsen Jensen tolv poäng. Nästa vecka tar han ….. NOLL! Det håller så klart inte från en heatledare. Det märkliga var att han ändå såg ganska snabb ut i inledningen. En punktering och ett res i de två första heaten stal minst fyra poäng från honom.

Och på tal om heatledare. Peter Ljung mäktade bara med två pinnar.

Om förare nummer ett och tre bara tar två poäng ihop så är ju segerchansen mot en så här stark motståndare ungefär lika stor som en snöbolls överlevnadschans i helvetet.

Jämför nummer ett och tre hos Piraterna. Tillsammans tog Kildemand och Hancock 20 pinnar.

•• Inför hemmapremiären berättade Dackarnas lagledare Mikael Karlsson att man hade hittat på nåt ”speciellt med banan” inför den här säsongen – delvis i syfte att förenkla för hemmalaget, men framför allt för att banpersonalen skulle ha enklare att preparera likadant inför varje heat. Vad det här speciella än var så tycker jag att vi släpper det. För så här mycket Följa John-åkning var länge sedan vi såg i Målilla.

•• I övrigt under gårdagens elitserie då? Ja, man kan väl vara ganska säker på att Smedernas lagledning kokar inombords. Enligt en person med ytterst god insyn i Smedernas organisation, som jag pratade med i går, har beslut tagits att man ska köra med budgetlag i bortamatcherna mot Lejonen (igår) och mot Vetlanda. Orsaken stavas så klart: ”Pengabrist” och ”ändå ingen chans”.

Om det stämmer så är det inget annat än en ren och skär skandal. Och med tanke på det lag som Smederna ställde upp med i Gislaved i går, så finns det ingen större anledning att ifrågasätta de uppgifterna. 65-25 är siffror ovärdiga Elitserien och ren parodi. Superparodi. Tyvärr inte ovanligt i den här sporten de senaste åren.

Men det ska inte kunna börja redan i den andra omgången.

•• Inför matchen pratade de båda lagledarna, Mikael Karlsson i Dackarna och Stefan Andersson Skill i Piraterna, om att små detaljer skulle komma att avgöra matchen. Och visst, med facit i hand kan man ju konstatera att så blev fallet. Om, jag säger OM, Michael Jepsen Jensen däck hade klarat sig utan punktering i ett varv till så hade det heatet slutat 5-1 i stället för 3-3. Hade matchen då slutat 46-44 i stället för 44-46?

Troligtvis inte. Men det får vi aldrig reda på. Sammantaget var ändå Piraternas seger helt i sin ordning.

 
Till sist:
• Tråkigt att se Magnus Karlsson köra just nu. Så mycket kapacitet. Så lite som kommer ut. Så krampaktigt. Om jag har tolkat signalerna rätt så känns det ytterst sannolikt att Alex Johansson får chansen på den ena reservplatsen i nästa match.

• Älskar Pirat-ledaren Stefan Andersson Skills fingertoppskänsla att plocka in Fredrik Engman på reserven till gårdagens match. 9+1 på fem heat. Inte mycket att klaga på där.

• Dock: Fredrik Engman ska helt enkelt inte tillåtas att lura skjortorna av Jepsen Jensen och Gomolski i det tionde heatet och gå från fjärde till andra plats. För billigt.

• I speedwaybilagan, som distribuerades med vår tidning i förra veckan, gjorde jag det fatala misstaget att – för enkelhetens och begriplighetens skull – använda det vedertagna uttrycket ”doften av metanol”. Det skulle jag inte ha gjort. På Facebook blev jag snabbt tillrättavisad att metanol minsann saknar lukt. Det som ger den karaktäristiska doften är istället den vegetabiliska racingoljan. Så klart. Jag uppmanades dessutom att ”göra om och göra rätt”.

Eftersom det var för sent att göra om och göra rätt i speedwaybilagan (som ju då redan var tryckt), gör jag det istället här:

Det var underbart att återigen känna doften av vegetabilisk racingolja i Målilla i går kväll.

Varmt välkommen du nya säsong! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!