Högoktanigt racingbesök på gymnasiet i dag

I förmiddags gästades Fordonsprogrammet på Vimmerby Gymnasium av den regerande europamästaren i dragracingens Top Fuel-klass, Micke Kågered från Linköping.

Micke Kågered. Foto: Michael Rundberg

Micke Kågered. Foto: Michael Rundberg

Foto:

Motorsport2015-11-11 10:52


Det snackades om allt från ren racing till vikten av att ha och använda sig av rätt verktyg. Micke delade också med sig av en hel del tips utifrån de erfarenheter som han har samlat på sig under åren.

- Sådana här träffar är helt fantastiska. Det är sådant intresse från eleverna och ger även mig massor tillbaka.

- Det enda jag gör är att prata om mina grejor, men det finns många av mina erfarenheter som de här tjejerna och killarna kan ha med sig, berättar Micke Kågered.

- Det handlar dels om momentlära - både praktiskt och teoretiskt - som är jätteviktigt för dem och även i min sport. Hantering av rätt verktyg, säkerhet och ergonomi är andra viktiga saker.

- Sedan blir det självklart också en hel del racingsnack. Det här är trots allt världens snabbaste fordon från 0-500 alla kategorier, säger Micke och klappar om Top Fuel-bilen, som han hade med sig i sin enorma trailer och visade för eleverna.

Micke Kågered har i år haft sin bästa tävlingssäsong någonsin i sin långa karriär. Visserligen vann han EM-guld i dragracingsportens största klass redan i fjol, men det är ändå årets titel han värdesätter högst.

- Titeln 2014 fick jag lite till skänks. Jag blev tvåa, men han som vann diskades sedan för dopning. Den kändes inte på riktigt.

- Jag har många EM-guld i klasserna under Top Fuel, så när jag avgjorde i den sista deltävlingen i England i höstas var det mitt största ögonblick i karriären, berättar han.

- Det är av att vinna tävlingar jag får min kick, inte av att braka iväg i hög fart, som man kanske kan tro. Jag är nog mer som vilken idrottsman som helst. Segern är kicken, inte själva loppet.

Foto: Micael Rundberg
Foto: Micael Rundberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om