"I höst sticker jag till USA igen"

Vimmerbys endurostjärna Carl-Johan Bjerkert lyckades bra i USA. Trots vätskebrist, problem med bakbromsen och fel val av motorcykel.

Motorsport2005-03-18 07:30

I onsdags kom Carl-Johan Bjerkert hem från det två veckor långa äventyret i USA. Jet-lagen har fått grepp om hans kropp och han har problem med tidsomställningen.
- Jag känner mig lite mör i kroppen, men det går nog snart över, säger han till vår tidning.
Annars var trippen till det väldiga landet i väster lyckad. Inte helt kanske, men näst intill.
- Jag har fått blodad tand och jag vill gärna åka igen. Tanken är jag ska resa över i höst och köra fler tävlingar. KTM -stallet (Bjerkerts team) sa att det bara var att slå en signal så skulle de fixa körning åt mig.

"Jag kokade inombords"
Den här gången blev det två tävlingar, den första i Deleon Springs i Florida och den andra i Washington, Georgia.
I Florida kom han på 19:e plats och i Georgia 26:a. Imponerande med tanke på de stora startfälten, cirka 350 förare. Det kunde ha gått ännu bättre:
- I Florida var det 30 grader varmt och jag drabbades av vätskebrist. Det kändes som om jag kokade inombords och efteråt fick jag frossa. Omställningen från kylan hemma i Sverige blev nog för tuff för kroppen.

Fel cykel
I Georgia var han med långt framme i resultatlistan, då bakbromsen pajade.
- Jag låg sjua och följde lätt med bakom tio-faldiga världsmästaren Kari Tianen. Det var synd att bakbromsen gick sönder. Eftersom det var så kuperat och spårigt använder man bakbromsen ganska mycket och nu gick ju inte det tyvärr.
När Calle Bjerkert åker över nästa gång kommer han inte använda samma motorcykel.
- Vi var bara fyra förare som körde fyrtakt och jag var den ende som körde på 525-kubik. Det var jäkligt svårmanövrerat eftersom banorna var så trånga och min cykel var så stor.
Detta poängterade också KTM-stallet, som annars var belåtna med Vimmerbysonen:
- De var nöjda med både åkningen och uppförandet.

Kände sig bortskämd
Bjerkert har med sig många positiva intryck från USA-resan:
- Det var väldigt roligt och lärorikt. Jag har inte behövt skruva på cykeln en enda gång. Jag hade en kille med mig som mekade, tvättade och donade. Han skötte allt och det är man inte van vid. Jag kunde enbart koncentrera mig på körningen. När jag sa till förarna som kör för KTM i Nordamerika att jag jobbade blev de nästan chockade. I USA är många av dem heltidsanställda och gör inget annat än kör enduro.
Vad väntar nu?
- Jag ska köra SM i Malmö och Vimmerby i april. Jag laddar för fullt inför dom tävlingarna, men först ska jag operera halsen.
Bjerkert har en längre tid haft problem med luftvägarna och har både astma och allergi. I dag ska han opereras i Jönköping.
- Jag tror inte att det är en så avancerad operation. Det skulle bara ta en och en halv timme. Jag vet inte riktigt vad de ska göra mer än att skära lite i halsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!