"Jag har en jättebra känsla i kroppen"

Han vann på hemmaplan 2008. Nu vill han göra det igen - i Eksjö. - Jag känner mig väldigt starkt fysiskt och konditionsmässigt. Det här ska bli superkul, säger Vimmerfyföraren Calle Bjerkert inför årets Novemberkåsa i Eksjö.

Calle Bjerkert siktar på att ta plats på prispallen.

Calle Bjerkert siktar på att ta plats på prispallen.

Foto:

Motorsport2013-11-22 23:13


Kåsasegern i Vimmerby är Bjerkerts höjdpunkt i sin långa och framgångsrika karriär.
- Det var en helt fantastisk känsla att få vinna inför hemmapubliken. Det slår allt annat jag har gjort. Det kändes som om Vimmerbyborna gick man ur huse för att heja.
Att vinna Novemberkåsan är alla svenska enduroförares dröm. Tävlingen är en av svensk idrotts verkliga klassiker, ett mandomsprov som ställer stora krav.

"Får nog bra stöd"
I helgen har Carl-Johan Bjerkert chansen att ta en ny titel. Även denna gång på hemmaplan. Sedan flera år bor VMS-föraren med sin familj i just Eksjö. Men han känner inte att har lika stor fördel av att kåsan körs i Eksjö, som han hade i Vimmerby 2008.
- Jag känner terrängen bättre hemma i Vimmerby och det är där jag oftast tränar. Övningsfältet i Eksjö är oftast uppbokat och det finns inte samma möjligheter att kunna träna. Men visst har jag ändå en viss fördel att tävlingen körs där jag bor, inte minst publikmässigt. Jag kommer nog få ett ganska bra stöd.
- Samtidigt ställs det krav rent mentalt. Uppmärksamheten är större än man annars är van vid, men det är roligt.

25 000 åskådare...?Hela den svenska eliten är på plats i Eksjö. Hela orten sluter upp kring arrangemanget, där förarna bland annat ska visa upp sig på torget.
- Intresset är stort. Jag hörde att klubben (SMK Eksjö) räknade med mellan 20 000-25 000 åskådare. I mitt tycke låter det som väl mycket. I Vimmerby kom det runt 15 000 och det var mycket det.
Bjerkert är van att hamna högt upp i kåsan. Utöver triumfen 2008 har han också en andraplats och flera placeringar strax utanför pallen. Han har radat upp topp-tio placeringar under årens lopp.
Storfavorit är förstås världsstjärnan Joakim Ljunggren. Men här finns också rutinerade Anders Eriksson och ett koppel av unga, duktiga juniorer.

Över stock och sten. Calle Bjerkert är det stora lokala hoppet då Novemberkåsan avgörs i Eksjö idag. Foto: Stefan Härnström
Över stock och sten. Calle Bjerkert är det stora lokala hoppet då Novemberkåsan avgörs i Eksjö idag. Foto: Stefan Härnström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!