Kåsa-generalens helomvändning: ”Det lutar åt Vimmerby”

Från ”ytterst små chanser”, till ”nummer två på listan” och nu ”den troliga arrangören” – under loppet av fem månader. – Just nu är det så. Det lutar åt Vimmerby som arrangör av Novemberkåsan 2018, berättar Martin Holm, ordförande för Svenska Motorklubben och tillika Kåsageneral.

2014 var senast som VImmerbypubliken stod ute i geggan i Kåsa-skogarna. Redan nästa år kan det vara dags igen. Foto: Magnus Strömsten

2014 var senast som VImmerbypubliken stod ute i geggan i Kåsa-skogarna. Redan nästa år kan det vara dags igen. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Motorsport2017-05-12 04:00

Vanan av att arrangera Novemberkåsan är stor i Vimmerby. Trots att tumregeln ”tio års mellanrum innan samma klubb får arrangera igen” stod VMS som värd för enduroklassikern både 2008 och 2014.

Redan i december i fjol berättade vi att Vimmerby MS hade ansökt om att även få 2018 års upplaga av Kåsan förlagd till staden.

Martin Holm, ordförande för Svenska Motorklubben och tillika Kåsageneral, ansåg då att Vimmerbys chanser var ytterst små:
– Det blir för tätt mellan gångerna. Vi har två klubbar som är på gång för arrangemanget 2018. Vimmerby är inte en av dem, sa han då.
För knappt fyra veckor sedan hade Vimmerbys chanser växt.  Kvar på listan fanns bara Malmö och Vimmerby, med de förstnämnda som nummer ett på Kåsageneralens lista.

Men Martin Holm berättade då också att det fanns en del svårlösta problem med Malmö.

Bland annat handlade det om ersättningen som Försvarsmakten, genom Fortfikationsverket, krävde för att man skulle få köra på deras marker.
Sedan dess har man försökt enas, men inte lyckats.
– De begär sådana jäkla pengar. Vi talar inte riktigt samma språk, utan de hänvisar bara till att de numer är affärsdrivande. Fortifikationsverket tillhör fortfarande Försvarsmakten, men drivs av civilt folk. Nu väntar vi på deras absoluta slutbud, säger Martin Holm.

Trasslet med att arrangera i Malmö öppnar självklart dörren ytterligare för Vimmerby.
– Som det är nu lutar det åt Vimmerby som arrangör av Novemberkåsan 2018. Jag har lovat VMS besked senast 1 juni, säger Martin Holm.
– Jag tycker fortfarande att det är för tätt att Vimmerby kör med fyra års mellanrum, men samtidigt vet vi att vi i så fall får en av landets absolut bästa arrangörer.

– Tillsammans med Lugnets Skidstadion i Falun är Vimmerby, med de stora ytorna vid Astrid Lindgrens Värld, det bästa stället vi någonsin har varit på. Där finns allt man kan önska sig och arrangörerna löser allt man ber om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!