Novemberkåsan hägrar för Bjerkert

Det är kallt, blött och allmänt jävligt. Förarna är slutkörda efteråt. De flesta pallar inte, utan tvingas bryta. Men... - I våra kretsar är kåsan den finaste tävling man kan vinna.

Motorsport2011-11-09 07:29

Carl-Johan Bjerkert vet vad han snackar om. Han har varit med förr och har blandat sig i slutstriden flera gånger i den traditionsrika och klassiska endurotävlingen. Han vann på hemmaplan i Vimmerby 2008 och har dessutom en andraplats från 2005 (Skillingaryd).
Nu tar VMS-föraren sikte på nästa upplaga, som avgörs i Hallsbergstrakten (nära Örebro) om ett par veckor.
Förberedelserna är - förstås - i full gång.
Det är mycket som ska göras.
- Det är absolut den tyngsta tävlingen, det gäller att ha koll på grejorna och vara bra förberedd.

Träna mörkerkörning
- Nu i veckan börjar vi testa alla lampor för mörkerkörningen. Jag testar både mindre och större lampor med olika reflektorer. Det är ett projekt i sig. De flesta kör numera på Xenon-lampor, som ger ett blåvitt sken. Det är viktigt att få tid att träna i mörkerkörning. Det tar alltid ett tag för ögonen att vänja sig.
Calle Bjerkert kommer från ett bakslag i helgen, då han tvingades bryta i Gotland Grand National efter en krasch.
- Usch, det var inget roligt alls. Det var rumphugget att inte få chansen. Jag hade en bra känsla i kroppen, nä... det känns surt.

"Helt tömd på krafter"
Tidigare i höst vann han däremot klassikern Ränneslättsloppet. Novemberkåsan har dock en annan dignitet. En tävling i en egen division:
- Det är årets happening och en tävling alla vill vinna.
Hur kommer det bli?
- Terrängen i Hallsberg är tuff. Det är mycket vatten, många blöthål och besvärligt på flera sätt.
Det låter som det passar dig ganska bra med andra ord...
- Ha, ha... ja, så kanske det är.
Hur mår du egentligen efter en kåsa?
- Jag är helt slut, helt tömd på krafter. Kroppen tar så mycket stryk. Man är blöt och nerkyld hela tiden, det är kallt och det sliter verkligen. Det gör ont från hårfästet ner till tånaglarna. Det är det ultimata.
Calle Bjerkert tystnar för en stund, säger sedan...
- Jag har en hatkärlek till den här tävlingen. Det handlar om att våga testa sina gränser. Hjärnan säger en sak, kroppen en annan. Å andra sidan, när man kommer i mål på söndagsmorgonen är man jäkligt nöjd med sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!