SM-succén: Dubbelt Vimmerby på pallen

Det blev dundersuccé för arrangerade Vimmerby MS då den tredje deltävlingen av enduro-SM avgjordes på lördagen. En senior, en junior och en veteran på pallen. – Jag är jäkligt glad. Det här sporrar för fortsättningen, säger Kalle Svensson, trea i SM1.

Kalle Svensson och Oscar Blom - två Vimmerbys MS-förare på SM-pallen i dagens hemmatävling i enduro.

Kalle Svensson och Oscar Blom - två Vimmerbys MS-förare på SM-pallen i dagens hemmatävling i enduro.

Foto: Micael Rundberg

Motorsport2016-05-07 18:39

Det är länge sedan Kristdala-sonen stod på SM-pallen senast. Visst var målet att kliva upp på den i dag igen, men det målet var högt satt. Inte minst med tanke på att han ser fjolåret som ett sabbatsår och att han egentligen inte har haft den rätta gnistan sedan säsongen 2014.

I premiären i Hässleholm blev Kalle Svensson sexa. På hemmaplan i Vimmerby blev det dubbelt så bra – om vi kan säga så.

– I och med att jag var så pass långt efter i tid i Hässleholm, krävdes det något extra i dag. Och jag fick fram det. Att jag sedan kommer elva totalt är nästan över förväntan.

Sätter du det högre än tredjeplatsen i klassen?

– Nja, att kliva upp på pallen är ju alltid speciellt, skrattar Kalle Svensson.

Lika bra gick det för Oscar Blom, som gör sin första säsong i JSM2. Oscar slutade nia i premiären i Hässleholm. I dag blev det en imponerande tredjeplats – bara elva sekunder från silvret. Så trots att det var karriärens första plats på pallen i JSM-sammanhang, hade Oscar Blom svårt att glädjas fullt ut.

– De där elva sekunderna är ju retliga, men på det hela taget är jag nog nöjd. I morgon bitti när jag vaknar kommer jag nog vara det, ler han.

– Kul också att komma topp 30 i totalen (Oscar blev fin 24:a), vilket innebär poäng i Swedish Enduro Championship.

– Jag hade satt höga mål och vet att jag är snabb på hemmaplan. Men samtidigt är det ju inte direkt några duvungar man kör mot, så det här var toppen.

Bäst av alla denna underbara försommardag i Vimmerby var svensk enduros största stjärna, Joakim Ljunggren. I Hässleholm hade han en sekundstrid med Albin Elowsson, men nu fick han en behagligare resa.

– Jag fick en bra lucka redan på det första varvet (man körde fyra varv på banan som innehöll fyra specialprov) och sedan tyckte jag att jag hade bra kontroll.

– Det var ett tufft race. Dammigt och stenigt, som vanligt, säger Ljunggren, som bevisligen trivs bra i Vimmerby.

Häromåret vann han Novemberkåsan här. Och i dag SM-deltävlingen.

– Jag känner igen mig, är bekväm med terrängen och så är det mycket folk ute i skogen. En kanontävling, berömmer han.

I veteranernas klass 2 (Riksmästerskap) tog hemmaklubbens Tony Karlsson en planenlig pallplats, då han slutade tvåa. Segraren (även totalbäst bland veteranerna), Värnamos Christer Jansson, blev dock som väntat alldeles för svår. Jansson var för övrigt snabbast av alla veteraner – oavsett klass.

Övriga VMS-förares placeringar i veteranklasserna blev i VRM1: Jonas Olausson 31:a och Peter Svensson 41:a. I VRM2 slutade Marcus Persson som nummer 18.

Kalle Svensson följde upp sin sjätteplats i Hässleholm för två veckor sedan med en tredjeplats i SM1 i Vimmerby på lördagen.
Kalle Svensson följde upp sin sjätteplats i Hässleholm för två veckor sedan med en tredjeplats i SM1 i Vimmerby på lördagen.
VMS-förarnas placeringar i SM

SM1: 6) Kalle Svensson (totalt 11:a), 18) Jonas Gustafsson (63).

SM2: 6) Carl-Johan Bjerkert (22).

JSM1: 7) Markus Lundgren (21), 8) Didrik Gustafsson (39).

JSM2: 3) Oscar Blom (24).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!