Sverigeeliten gör upp i Gnagaredalen

I helgen avgörs andra deltävlingen i juniorernas SM-serie i motocross i Gnagaredalen. Arrangörsklubben Vimmerby MS har två förare till start, och det blir första starten i JSM-sammanhang för både Johan Ek och Isak Månsson.

Isak Månsson och Johan Ek ska försvarva hemmaklubbens färger då en deltävling i JSM arrangeras på Gnagaredalens motocrossbana i helgen. Foto: Magnus Strömsten

Isak Månsson och Johan Ek ska försvarva hemmaklubbens färger då en deltävling i JSM arrangeras på Gnagaredalens motocrossbana i helgen. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Motorsport2004-08-05 12:14

Klassindelningen i motocrossen har förändrats de senaste åren. Klassen för de lättaste cyklarna på 125 cc heter numera MX 2. De tyngre cyklarna på 250 cc och 500 cc går under beteckningarna MX 1 respektive MX 3 och de tävlar på lika villkor i JSM.
Flest antal anämälda förare är det i MX 2 där omkring 65 förare finns med i tidskvalet på lördagen för att göra upp om de 40 platser som finns i söndagens finaler.
Vimmerbyförarna Isak Månsson och Johan Ek som gör sina första framträdanden i sådana här sammanhang behöver dock inte bekymra sig så mycket för att behöva bli utslagna i kvalet. Detta eftersom det bara är ett drygt 30-tal anmälda förare i deras klass MX 1 och MX 3 och det finns 40 platser i finalen. Det räcker därmed att ta sig runt och notera en tid i kvalet, men gärna så snabbt som möjligt eftersom man får välja plats på startgrinden efter placering i tidskvalet.
Johan Ek är 19 år och gör därmed sitt sista år som junior.
- Jag satsar hårt på att lyckas ta en fin placering i helgen. Det är visserligen första gången för mig i sådana här sammanhang, men lite fördel bör jag ha av att åka på hemmabanan, tycker Johan.
Hans klubbkamrat Isak Månsson är bara 17 år, men inställd på att ta upp kampen om en framskjuten placering direkt.
- Det är en jättechans att få mäta sina krafter mot de bästa i landet på sin hemmabana och den tänker jag ta tillvara på, säger Isak.
Båda två kör Yamahamotorcyklar på 250 cc. De har tidigare tävlat med 125-kubikare, men känt sig tvungna att byta upp sig.
- 250-kubikaren är mer driftsäker och det är en fördel att ha tillgång till extra effekt på banans flacka partier.
Efter den första deltävlingen i JSM som kördes i Helsingborg leder Fredrik Karlsson från Kungsör totalt i klassen för MX 1 och MX 3.I den lättare MX 2-klassen är det Johan Carlsson från Västerås som är i ledningen totalt efter att ha vunnit båda heaten senast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!