Vändningen – Novemberkåsan kan hamna i Vimmerby

Senast Novemberkåsan avgjordes i Vimmerby-skogarna var 2014. Nästa år kan det bli verklighet igen – även om Malmö är huvudspåret för Kåsa-generalen Martin Holm. – Om vi inte lyckas lösa markfrågorna där kommer tävlingen tilldelas Vimmerby, säger han.

2008 och 2014 körde Calle Bjerkert Novemberkåsan i hemmaskogarna runt Vimmerby. Nästa år kan det bli dags igen. Foto: Magnus Strömsten

2008 och 2014 körde Calle Bjerkert Novemberkåsan i hemmaskogarna runt Vimmerby. Nästa år kan det bli dags igen. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Motorsport2017-04-26 04:31

Vimmerby MS är en flitig arrangör av Novemberkåsan. Trots att tumregeln ”tio års mellanrum innan samma klubb får arrangera igen” stod VMS som värd både 2008 och 2014.

Redan i december i fjol berättade vi att Vimmerby MS hade ansökt om att även få 2018 års upplaga av Kåsan förlagd till staden.

Martin Holm, ordförande för Svenska Motorklubben och tillika Kåsageneral, ansåg då att Vimmerbys chanser var små:
– Det blir för tätt mellan gångerna. Vi har två klubbar som är på gång för arrangemanget 2018. Vimmerby är inte en av dem, så han då.
– Vimmerby är långt ner på listan och kan väl ses som en reserv om inte bitarna faller på plats med någon av de andra två.

Nu, fyra månader senare, har Vimmerbys chanser att få arrangera ökat markant. En av de tidigare tilltänkta arrangörerna är borta. Kvar är nu Malmö, som står som nummer ett på Kåsageneralens lista. Men vad gäller dem, så finns det fortfarande en del problem att lösa.

Bland annat handlar det om ersättningen som Försvarsmakten genom Fortfikationsverket kräver för att man ska få köra på deras marker.

– Jag har bett att få besked om detta, men har hittills bara fått svaret att de behandlar sina ärenden i tur och ordning. Men jag hoppas att ha klart med 2018 års arrangör inom ett par veckor.

Så, du tycker inte att Vimmerbyborna ska ge upp hoppet än?
– Absolut inte. Om vi inte får en avgift av Försvarsmakten som vi kan acceptera kommer Kåsan 2018 gå i Vimmerby.
– Det känns skönt med en sådan kvalificerad back up-lösning. Vimmerby är en jättebra arrangör och har i och med ytorna vid området kring Astrid Lindgrens Värld förutsättningar som ingen annan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!