Västervik avgjorde i sista heatet mot Dackarna

Seriefinal och lokalderby i elitserien i speedway, 5 000 åskådare på läktarna, dramatiska svängningar i matchen och så kryddan på det hela - 45-45 inför sista heatet.

Bjarne Pedersen tar täten och avgör för Västervik i sista heatet. Foto: Magnus Strömsten

Bjarne Pedersen tar täten och avgör för Västervik i sista heatet. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Motorsport2007-06-07 06:12

Vad säger man om det scenariot? Jo, kanske som speakern upprepade flera gånger - det här är världsklass, det kan inte bli bättre!
För visst var det ett högklassigt smålandsderby på Ljungheden då Västervik höll sina fans på halster och till slut, i matchens sista heat, kunde avgöra och vinna med 49-47.
Det av Västervik sjätte raka seger i årets serie.
Den här toppmatchen mellan seriens etta och tvåa innehöll det mesta, till och med dramatik före matchen.
Då meddelades att Dackestjärnan Hans Andersen tvingats hoppa av matchen på grund av sjukdom. Och det satta igång spekulationer, " det är ju GP-tävling hemma i Danmark på lördag" var en av spekulationerna man hörde. Men inte låter Dackarna sin bäste förre avstå seriefinalen för att ladda inför GP-tävlingen på lördag. Skitsnack, även om ingen kunde berätta vad han hade för sjukdom.
Det är ju bara att titta i programmet för att förstå det. Laget körde riders replacement för Andersen och det gav bara 5+1 poäng. Jag är övertygad om att Andersen tagit fler poäng om han varit med.
Istället känns det som om Andersens frånvaro var skillnaden mellan förlust och seger för Dackarna.
Seriefinalen blev märklig på flera sätt, men också en av de bästa seriematcher på mycket länge. När man ser resultatet har man svårt att tro att Västervik inte var i ledning någon enda gång (36-36 det närmaste) - förrän efter matchens sista heat!
- Snöpligt, sa Dackarnas lagledare Morgan Andersson.
Och visst förstår man hans besvikelse.
Märkligt var också, att en toppmatch med så många stjärnförare i lagen innehåller hela åtta heat som slutade 5-1. Båda lagen hade fyra femettor var. Lika märkligt var att när femettorna kom så kom de som på radband flera heat i följd.
- Det är inte vanligt att halva antalet heat i en sådan här toppmatch slutar 5-1. Men för vår del blev det ändå de tre avslutande 4-2-heaten som blev räddningen, sa Västerviks lagledare Pecka Helgesson.
Märkligt var också att lagens mest etablerade poängplockare hade heat på topp men också djupdykningar. Vad ska man säga om Andreas Jonsson som inledde med heatseger med sedan sviten 1-1-1-0-0. Det känns som att det var landets bäste förare Dackarna föll på den här gången. Men även förare som Lukas Dryml och Peter Karlsson "nollade" i varsitt heat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!