Västervik klart för Elitserien

Västervik är klart för Elitserien efter en säker seger i den allsvenska finalen mot Griparna. Men att de väljer att ta klivet upp är långt ifrån säkert. Därför infann sig heller aldrig den där riktigt euforiska stämningen runt Stena Arena i går kväll. – Äh. Vi är obesegrade och har vunnit guld. Den kan inte bli bättre, jublade stjärnskottet Jacob Thorssell.

Jacob Thorsell hissades efter Västerviks 50–40-seger hemma mot Griparna i finalreturen. Nu återstår det att se om de tackar ja till elitserieplatsen.

Jacob Thorsell hissades efter Västerviks 50–40-seger hemma mot Griparna i finalreturen. Nu återstår det att se om de tackar ja till elitserieplatsen.

Foto:

Motorsport2016-09-23 05:24

50-40 till Västervik och seger med totalt 96-84 i den allsvenska finalen mot Griparna. Men ta ändå inte för givet att du får se Västervik Speedway i elitserien nästa säsong.

– Som jag har förstått det har det aldrig varit aktuellt för vare sig Västervik eller Griparna att gå upp, påstod Griparnas lagledare Anders Fröjd under den långa sladdpaus man tvingades ta efter det tredje heatet.
Besked från Västervik hur man ställer sig i frågan kommer på måndag, då föreningens styrelse ska träffas.

– Det där var absolut ingenting vi tänkte på under matchen.  Jag och killarna hade bara den allsvenska titeln och att gå obesegrade genom serien framför ögonen, säger en glad och champagnedränkt lagledare i Västervik, Morgan Andersson.

Smockan hängde i luften

Och visst blev det så. Idel segrar i serien och en säkrad plats till Elitserien – om man nu vill…

Som vanligt svarade kollektivet Västervik för en stark insats, med extrema toppar i främst Jacob Thorssell och Peter Ljung, och Griparna kunde aldrig hota på allvar.

Efter det 14:e heatet hade Västervik säkrat totalsegern, då man ledde med 45-39. Men det var först i nomineringsheatet (heat 15) som det tände till på allvar.

Jacob Thorssell, som har tilldelats wild card till helgens GP-tävling i Stockholm, rammades av Griparnas unge polack Oskar Fajfer. Thorssell kastades av cykeln och in i luftstaketet.

– Han är en idiot och kan dra åt helvete. Så onödigt i det skedet av matchen, sa Thorssell efter prisutdelningen - då han ändå hade lugnat ner sig lite.

Värre var det i depån strax efter det inträffade, då smockan hängde i luften både mellan förare och ledare i de båda lagen.

– Att de håller på så där förstör inte vår glädje. Segern blir snarare ännu skönare, ler Morgan Andersson.

Slutet för gentlemannen

I och med gårdagens match gick också en epok i graven. Sportens kanske allra störste gentleman, Magnus ”Zorro” Zetterström gjorde karriärens sista seriematch på svensk mark.

– Nu har man haft så stort fokus på matchen att det är svårt att greppa. På söndag (då ”Zorro” arrangerar en avskedstävling hemma i Eskilstuna) kommer det nog bli mer påtagligt och vemodigt.

– Men visst är det otroligt att man får en sådan här respons. Alla intervjuer, folk som kommer fram och tackar och visar uppskattning. Det är rörande, säger han.

Dina tankar om matchen då?

– Västervik är ett komplett lag. Lagbygget är fantastiskt bra – en väldigt värdig seriesegrare, berömmer ”Zorro”, som efter karriären kommer ha någon roll inom Smedernas organisation.

Smederna åkte som bekant ur Elitserien i år, men står först i tur om Västervik på måndag beslutar att stanna kvar i Allsvenskan.

Vet du hur man resonerar hos Smederna kring det?

– Föreningens ordförande har sagt att det bara är Elitserien som gäller, så jag antar att man tackar ja i så fall, avslutar ”Zorro”.

Resultat

Västervik – Griparna 50–40

Västervik: Jacob Thorssell 14, Peter Ljung 10+1, Rasmus Jensen 9+1, Fredrik Engman 8+1, Mikael Max 7, Freddie Eriksson 3+1.

Griparna: Timo Lahti 11, Oskar Fajfer 8+1, Linus Eklöf 8, Magnus Zetterström 4+1, Alexander Woentin 4, Filip Hjelmland 3, Alexander Edberg 2+1.

Publik: 1858  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!