"Vi måste få ner hastigheten"

Motocross har fört en ganska tynande roll medialt i många år. Nu är sporten i fokus igen - på ett mindre trevligt sätt. Debatten är livlig efter sommarens tre dödsolyckor och helgens olycka med en 15-årig flicka. - Det är väldigt tragiskt det som skett, men det går så pass mycket fortare idag än på vår tid, säger Jonas Blom och Jonas Andersson.

Jonas Blom t.v och Jonas Andersson t.h är på samma linje att man måste få ner hastigheten.

Jonas Blom t.v och Jonas Andersson t.h är på samma linje att man måste få ner hastigheten.

Foto:

Motorsport2011-10-04 06:29


Jonas & Jonas var framgångsrika crossförare på sin tid. Båda har vunnit SM-deltävlingar på seniornivå, Andersson i 500 cc, Blom i 125 cc och han är fortfarande aktiv i enduro.
Som gamla crossförare i Vimmerby MS har de följt debatten och har koll på det som hänt.
- Det känns ändå som att säkerheten är bättre idag än när jag körde, eller... jag vill väl tro det i alla fall, säger Jonas Andersson och fortsätter:
- Jag tror ändå att mycket är tillfälligheter och extrem otur när det sker allvarliga olyckor. Det är många faktorer som kan spela in. Jag körde cross i 17 år och fick aldrig några stora skador, förutom en bruten lilltå. När jag sedan körde i med cykel efter karriären så skadade jag mig svårt.

Tränade längre pass
Den senaste tidens olyckor har varit ett hett diskussionsämne upp på högsta förbundsnivå. Det talas i termer om att crossen ska ta timeout.
- Det finns ingen trovärdighet i det. Det går aldrig hindra dom som vill åka. Sen är det förstås väldigt tragiskt det som har hänt, menar Andersson.
- Det är ingen bra lösning, säger Jonas Blom.
En del säger att många crossförare idag är för otränade för att klara av de snabba cyklarna och hastigheterna...
- Det är för lätt för "Svemo-gubbarna" att säga så, säger Jonas Andersson.
Blom:
- Det är svårt att uttala sig om. Det som jag reflekterat över så tränade vi alltid 2x45 minuter på motorcykeln. Det ser jag inte idag på seniornivå. Den träningen jag la ner då lever jag på fortfarande. Heaten i SM-deltävlingarna är också kortare mot när jag körde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!