Nu har guldsensationen från Rio de Janeiro tagit sig genom betydligt större svårigheter än de sex varv à 4,1 kilometer som väntar i vad som kan bli ett eländigt väder.
Hon ser en klar fördel i att OS-banan – belägen på Izuhalvön tio mil söder om Tokyo – är konstruerad av samma banbyggare som i Brasilien för fem år sedan.
– Det är en rolig bana. Den är ganska lik den i Rio. Det fanns ingen existerande bana här. Den är byggd från grunden och av samma kille som byggde den i Rio.
"Måste vara fokuserad"
– Det är svårt att vila någonstans. Den går upp och ned, svänger, det är stock och sten, det händer saker hela tiden och man måste vara fokuserad hela tiden. Den passar mig, säger hon inför tisdagens lopp.
Rissveds personliga svårigheter efter guldet har hon pratat en hel del om. Hon säger att hon mår mycket bättre nu, känner en mental stabilitet och ser sig själv som en bättre cyklist än för fem år sedan.
– Jag är smartare taktiskt, lugnare och mer avslappnad. Jag är tryggare och jag har utvecklats mycket tekniskt. Allt det här hänger ihop med personen som sitter på cykeln.
Bra att ha ett OS bakom sig
Att han minnen och kunskaper om vad ett olympiskt spel innebär är heller inte fel, menar hon.
– Jag känner mig mer erfaren och är tacksam för att jag gjort ett OS tidigare.
Formen är god. Det har resultaten i några av loppen i världscupen visat. Men har hon med kampen om medaljerna att göra?
Fransyskorna Pauline Ferrand Prevot (regerande världsmästare) och Loana Lecomte (vunnit samtliga fyra lopp i världscupen inför OS), schweiziskorna Jolanda Neff och Sina Frei, brittiskan Evie Richards och nederländskan Anne Terpstra pekas ut som favoriter.
Kanske laddar Jenny Rissveds inför loppet med att kika på hur det gick till när hon vann 2016.
– Jag har tittat mycket på det loppet inför den här tävlingssäsongen. Jag har funderat på om jag ska titta på loppet från Rio igen, men jag har inte bestämt mig än, sade Rissveds på en digital presskonferens för några dagar sedan.
Loppet startar 08.00 på tisdagsmorgonen.