Tunek redo för åttonde Cykelvasan

Peter Tunek, CK Wimer, gör på lördag sin åttonde Cykelvasan 90. Nio mil ska avverkas på cykeln och Tunek är lika laddad som vanligt: "Det gäller att dricka och äta lite extra", säger han.

Vimmerbycyklisten Peter Tunek är en veteran när det gäller Cykelvasan 90.

Vimmerbycyklisten Peter Tunek är en veteran när det gäller Cykelvasan 90.

Foto: Karl Edgren

Mountainbike2019-08-09 06:30

Sedan Cykelvasan 90 kördes för första gången 2009 har CK Wimer-cyklisten Peter Tunek varit med och kört totalt sju gånger. Förra året slog Tunek nytt personbästa på tiden 02:54:56 vilket gav honom en 143:e plats av de totalt 13 000 cyklisterna. På lördag gör Peter sitt åttonde lopp, men han är lite osäker på var han ligger formmässigt.

– Jag har inte tävlat riktigt lika mycket i år. Jag är lite osäker på om formen finns. Men detta loppet handlar mycket om tillfälligheter, man måste komma med i rätt grupper och så vidare.

En av de viktigaste förutsättningarna för ett lyckat lopp är att komma iväg bra från start.

– Det är hektiskt som tusan i starten. I tävlingsklassen där jag kör är det fyra olika startled. Efter förra årets resultat får jag stå i startled två, men alla dess fyra led startar samtidigt. Så kanske ungefär 700-800 cyklister på samma gång.

Hyfsat snålt med utrymme med andra ord?

– Ja, det blir ju trångt och alla vill fram. Men ingen vill ligga först och dra heller till en början. Det är lite läskigt för det sker alltid lite vurpor då man kör in i varandras bakhjul med mera.

En annan nyckelfaktor till framgång är vädret.

– Förra året var det rätt optimala förhållanden vill jag minnas. Då hade det regnat rätt mycket dagen innan. Men nu ser det ut som det kan bli regn här på lördag, det gör att rullmotståndet blir tyngre.

Hur ser den sista uppladdningen ut för dig?

– Det gäller att dricka och äta lite extra. Annars går det leva ungefär som normalt faktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!