35 ungdomar tränade: "Roligast att hoppa"

På tisdagskvällar är det full fart i Wimer Bike Park på Hultet i Vimmerby när CK Wimer anordnar ungdomsträning. "Ikväll var vi 35 barn och ungdomar. Det är väldigt kul med det intresset", säger klubbens ordförande Peter Tunek.

Melker Andersson hoppar högt och Peter Tunek och Jörgen Thörn är två av ledarna för CK Wimers ungdomsträningar.

Melker Andersson hoppar högt och Peter Tunek och Jörgen Thörn är två av ledarna för CK Wimers ungdomsträningar.

Foto: Magnus Strömsten

MTB2021-05-12 19:00

CK Wimer började med sina ungdomsträningar för ett år sedan och lockade ett 20-tal ungdomar från starten. Intresset ökade stadigt under säsongens gång och på träningen i tisdags som var den andra för året slöt 35 barn och ungdomar i åldern fem till 15 år upp.

– Vi hade 26 deltagare på den första träningen i år, men då var vädret inget vidare. I tisdags var det sol och då kom det ännu fler, säger Peter Tunek.

Klubben har avsiktligt avvaktat något med att dra igång träningen med tanke på smittoläget, men kände till slut att man kunde köra under säkra former.

– Vi delar upp deltagarna i grupper om 10-12 stycken och sprider ut oss på de stora områden vi förfogar över. Det funkar ändå ganska bra.

Att verksamheten växer bjuder på andra utmaningar. Behovet av fler ledare uppstår bland annat.

– Vi är 7-8 stycken som hjälps åt, men det skulle behövas fler. Bland annat så att vi kan dela upp grupperna ännu mer efter förmåga. De allra yngsta och nybörjare kan behöva lite extra stöttning.

För en tid sedan stod det klart att CK Wimer beviljats bidrag för att bygga ut Wimer Bike Park ytterligare.

– Där ingår en slinga för de allra minsta bland annat som kommer bli till stor nytta för ungdomsträningen.

Jörgen Thörn ledde träningen för de minsta knattarna i gänget som bland annat fick öva på att cykla över stockar och andra hinder.

– Det är bra träning som behövs innan de ger sig ut i skogen och åker. Det gäller att hitta tekniken för att ta sig över rötter och stenar i spåret på ett säkert vis, sa Jörgen Thörn.

I en annan grupp med cyklister med lite mer erfarenhet fanns bland annat Melker Andersson. Han trivdes bäst med det avslutande momentet på träningen som innebar att ta fart och hoppa över ett stort gupp.

– Jag började träna förra året och tycker det är roligt. Det roligaste är att hoppa över stora hinder, sa han. 

Många tjejer har också fattat tycke för sporten. Vi träffade Wilma Thörn, Alice Nilsson och Ellen Hed som har cyklat i flera år och är flitiga deltagare på ungdomsträningarna. På tisdagens träning var de med i gruppen som var ute på de "riktiga" spåren och cyklade drygt en halvmil totalt.

– Det är både kul att cykla och att träffa kompisar på träningarna, sa de.

Alice Nilsson, Ellen Hed och Wilma Thörn är tre av tjejerna som gillar att träna på cykel.
Alice Nilsson, Ellen Hed och Wilma Thörn är tre av tjejerna som gillar att träna på cykel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!