Rissveds bröt VM: "Inte energin"

Jenny Rissveds VM tog slut redan under det andra varvet. Mountainbikestjärnan bröt tävlingen efter att ha legat på en 21:a plats efter det första varvet på den tuffa, väldigt leriga banan i österrikiska Leogang.

Jenny Rissveds bröt VM. Arkivbild.

MTB2020-10-10 13:20

– Jag har pratat med hennes pojkvän Oliwer som hon hade pratat med direkt och hon har sagt att det gick helt enkelt inte. Hon hade inte dagen och energin i kroppen för den här tuffa banan, säger förbundskaptenen Fredrik Kessiakoff i SVT:s sändning.

– Hon står här i tekniska zonen och är besviken, ser man. Tyvärr, det var ändå ett lopp som var bra hittills tyckte jag.

"Extrem"

Förhållandena på VM var tuffa på grund av den mycket leriga banan. De tävlande tvingades ofta kliva av sina cyklar och springa bredvid.

– Banan är ganska extrem. Både i antal höjdmeter men sedan de här tekniska, leriga utförskörningarna, det är sällan det blir den här typen av leran. Det här är ingenting som cyklisterna möter varje dag, säger Kessiakoff.

26-åriga Rissved kraschade illa i somras, och ådrog sig sin andra hjärnskakning på mindre än ett år, men repade sig snabbt och i september tog hon sitt åttonde SM-guld.

OS-guldmedaljören från 2016 var även uttagen till EM nästa helg, men väljer enligt Kessiakoff att avstå den tävlingen. Därmed var VM-loppet hennes sista tävling det här året.

Franskt guld

– Hon kommer att runda av säsongen här. Hon känner att hon inte riktigt är på den nivån att hon mäktar med den här hårda typen av tävlingar just nu. Så nu blir det nog vila och blicka mot 2021, säger Kessiakoff till SVT.

VM-guldet gick till fransyskan Pauline Ferrand-Prevot som levde upp till favoritskapet och var överlägsen över de fem varven. Hon vann med tre minuters marginal till tvåan – där kampen om silvermedaljen blev desto mer dramatisk. Italienskan Eva Lechner spurtade om Rebecca McConnell, Australien, precis före mållinjen och knep därmed silvret med minsta möjliga marginal.