Nelin startade en bra bit från täten efter sin 19:e-plats i lördagens sprint.

Svensken inledde dock strålande, sköt fullt fram till det sista stående skyttet och om det inte vore för två bom där kunde han ha gått för sitt bästa resultat i karriären. I stället tappade han från nionde till tolfte plats men körde sedan upp sig en placering före mål.

Det känns bra. Åkningen fungerade betydligt bättre i dag jämfört med i går och jag gör verkligen jobbet som jag ska göra på skyttet, säger Jesper Nelin.
Sedan har jag två som slinker ut men totalt sett är det jättebra genomfört.

Fler uppkörningar

De svenska herrarna har haft en tung säsong med uteblivna topplaceringar individuellt, men det var fler än Nelin som körde upp sig i jaktstarten.

Peppe Femling klättrade från 20:e till 16:e plats och Martin Ponsiluoma från 27:e till 23:e. Sebastian Samuelsson – som startade längst fram av svenskarna på elfte plats – tappade däremot åtta placeringar till 19:e efter att ha bommat tre skott i stående.

Jesper Nelin var dock nöjd med laginsatsen och sparade inte på lovorden efter målgången i norra Italien.

Det här måste vara bland det bästa Sverige har gjort någonsin, jättekul, säger han.

"I sin bästa form"

Även landslagschefen Anders Byström hyllade sitt lag.

De är i sin bästa form för året och det var målet med det här, att vi skulle vara bättre än vi varit i världscupen och det är vi nu.

Fransmannen Émilien Jacquelin vann och tog sitt första mästerskapsguld efter en spurtstrid mot Johannes Thingnes Bø, Norge.

Sprintvinnaren Alexander Loginov blev trea efter att ha tappat ledningen i sista skyttet.