Kvalgränsen drogs vid topp-8. En plats inom den gruppen hade förmodligen föranlett SOK att skriva ut en biljett, något som gett Lisa Nordén ett fjärde raka OS att se fram emot. Inte som triathlet som i Peking 2008, London 2012 och Rio de Janeiro 2016, men väl som cyklist i Tokyo 2020.

Om det blir så, återstår att se.

Svåra förhållanden

Landsvägen mellan Ripon och Harrogate bjöd på en och annan tung stigning och vådliga nedförsbackar i blötan. Det ihållande regnet försenade starten med 40 minuter. Cyklisterna fick med kort varsel besked om att det var dags att börja trampa de 33 kilometerna.

Nordén, enda svenska deltagare, slapp den värsta stressen. Hon lämnade centrala Ripon som nummer 23, satte full fart och när knappt halva loppet avverkats var Nordén 2.09,20 minuter bakom blivande vinnaren, amerikanskan Chloe Dygert.

Banans tuffaste partier låg på vägen in. Inför tempoloppet konstaterade Nordén:

De första 15 kilometerna är ganska okomplicerade, inte platt och rakt för det går hela tiden upp och ned, men mer som en traditionell tempobana. Därefter blir det riktigt utmanande med stigningar som på vissa ställen är över 14 procent.

Tappade mer och mer

För tufft för Nordén, som tappade mer och mer mot täten och målet att slå sig in bland de åtta främsta. Dygert ökade sitt försprång och vann klart före nederländskorna Anna van der Breggen och Annemiek van Vleuten.

Nordén distanserades med 4.30,55 minuter av Dygert och upp till en OS-kvalgränsen hade hon 75 sekunder.

Nästa uppgift i VM för Nordén blir lördagens linjelopp.