Sköna miljoner till fotbollen i Motala och Norrköping

Svensk fotboll får närmare 24 miljoner kronor från EU i ett sysselsättningsprojekt. Två av orterna som får ta del av satsningen är Norrköping och Motala.

Thomas Kölnäs på ÖFF gläds åt att Östergötland, via Norrköping och Motala, fått ta del av närmare 24 miljoner kronor i ett projekt från EU för att kunna ge ungdomar en chans att komma ut i arbetslivet.

Thomas Kölnäs på ÖFF gläds åt att Östergötland, via Norrköping och Motala, fått ta del av närmare 24 miljoner kronor i ett projekt från EU för att kunna ge ungdomar en chans att komma ut i arbetslivet.

Foto: Montage

Norrköping2021-02-05 13:30

Projektet heter i original Reboot-fotball for jobs och har i den svenska versionen döpts till "Fotboll – en ytterligare väg till sysselsättning". När satsningen sjösätts i maj ska 100 deltagare i Norrköping, Motala, Göteborg och Umeå under ett år få utbildning i bland annat ledarskap, mental hälsa och arbetsmarknadskunskap. Förhoppningen är att unga tjejer och killar ska närmare ett arbete. 

– Projektet riktar sig i första hand mot ungdomar mellan 15 och 24 år och som står utanför arbetslivet. Men det kan även vara nyanlända eller långtidsarbetslösa som har försörjningsstöd av kommunen. Jag tror också att ungdomar som hoppat av gymnasiet kan se det här som en öppning, säger Thomas Kölnäs, kanslichef på Östergötlands fotbollförbund, ÖFF.

Den gemensamma nämnaren för städerna är att de har utsatta och idrottssvaga områden.

– Att som kille eller tjej utan en aning om vad du vill bli få inspiration, utbildning och en framtidstro kan vara avgörande. Här får de chansen att bli en del av ett sammanhang, poängterar Thomas Kölnäs.

Han fortsätter:

– Vi jobbar med en utbildningsplan där de ska få en bra introduktion, tränarutbildning, domarutbildning och lära sig en hel del om evenemang. De ska få en bred bas så att de med lätthet kan hitta in i en förening efteråt. Halva tiden ska också vara ren praktik.

Utöver deltagarna ska även projektledare och handledare anställas och även kommunerna är en samarbetspartner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!