16 nya covidfall i OS – roddlag isolerat

Antalet covidsmittade vid OS i Tokyo fortsätter att stiga. Nederländernas OS-roddlag tvingas nu självisolera sig efter att bland annat tränaren testats positivt.

Antalet covid-fall fortsätter att stiga i anslutning till sommar-OS i Tokyo.

Antalet covid-fall fortsätter att stiga i anslutning till sommar-OS i Tokyo.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Olympiskt2021-07-26 04:10

Utmaningarna med att få bukt med covid-smittan fortsätter för OS-arrangörerna. 16 nya fall, varav tre idrottare, har nu rapporterats in vilket gör att den sammanlagda siffran är uppe i 148 fall med OS-koppling.

Bland de smittade återfinns den nederländske tränaren Josy Verdonkschot vilket gjort att man tvingats ta ett drastiskt beslut. Nederländernas roddlag har gått med på självisolering från övriga deltagare då förutom Verdonkschot även en aktiv, liksom ytterligare en person knuten till truppen, testats positivt.

– Vi har kommit överens med det internationella förbundet, liksom Nederländernas olympiska kommitté, att vidta de här åtgärderna, säger ledaren Hessel Evertse till Reuters.

Just Nederländerna är speciellt hårt drabbat. Dubbelparet i tennis, Jean-Julien Rojer/Wsley Koolhof, har fått dra sig ur turneringen efter att att Rojer testats positivt och motståndarna Marcus Daniell/Michael Venus från Nya Zeeland har fått en fribiljett till kvartsfinalen.

De stigande covid-siffrorna i OS-byn är inte bara dåliga nyheter för arrangörerna utan även landets premiärminister Yoshihide Suga. Beslutet att under rådande omständigheter ändå arrangera spelen har varit kontroversiellt och bland annat invigningen skedde under stora demonstrationer. En ny opinionsundersökning som publicerats i finanstidningen Nikkei visar också att förtroendet för premiärministern Suga backat ytterligare nio procentenheter till 34 procent, den lägsta sedan han tillträdde i september.

Nära två tredjedelar av de tillfrågade anser också att landets vaccinationsplan varit alldeles för långsamt då mindre än en fjärdedel av Japans befolkning fått en första dos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!