70 miljoner japaner såg OS-invigningen

Medan OS-invigningen lockade rekordfå tv-tittare i USA bänkade sig fler japaner i tv-sofforna än vid någon annan sändning de senaste tio åren.

Rekordmånga tv-tittare i Japan, över hälften av befolkningen, såg Naomi Osaka tända OS-elden.

Rekordmånga tv-tittare i Japan, över hälften av befolkningen, såg Naomi Osaka tända OS-elden.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Olympiskt2021-07-26 05:37

Över 70 miljoner personer i Japan såg invigningen i fredags, uppger arrangörerna. Detta trots att motståndet mot OS varit kompakt i Japan och en majoritet av befolkningen ville att spelen skulle ställas på grund av smittspridningen.

Liknande budskap kommer från den japanska nyhetsbyrå Kyodo News som rapporterar att 56 procent av alla tv-tittare i landet följde invigningen som sändes av public service-bolaget NHK.

I själva storstadsområdet Tokyo var det över 56 procent som tittade på invigningen. Endast en gång tidigare har en högre andel av stadens invånare kollat på samma sak, samtidigt – 1964 slog 61 procent av huvudstadens hushåll på tv-apparaterna för att se OS-invigningen som också den gången hölls i Tokyo.

Vid förra OS, i Rio 2016, var det bara strax över 23 procent av Tokyoborna som såg invigningen på tv. Och för London-OS 2012 är den siffran knappt 25 procent.

Invigningens höjdpunkt var när japanska tennisstjärnan Naomi Osaka tände OS-elden på Tokyos olympiastadion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!