Anvegårds sköna fullträff – efter tunga våren

I fjol klev hon fram som fotbollslandslagets förstaval på topp. Under våren höll skador på att stänga dörren till Tokyo. Men till OS kom hon, och väl där behövde Anna Anvegård bara 17 minuter på sig. –Jag blev väldigt chockad över att den gick in, säger 24-åringen efter 2–0 mot Nya Zeeland.

Anna Anvegård jublar efter fullträffen mot Nya Zeeland.

Anna Anvegård jublar efter fullträffen mot Nya Zeeland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Olympiskt2021-07-27 12:48

Hösten 2020 lossnade det för Anna Anvegård i landslaget. Hon gjorde fem mål på tre EM-kvalmatcher och såg allt mer ut som Peter Gerhardssons nya förstaval i den centrala anfallsrollen.

Mittfältaren Kosovare Asllani sträckte sig så långt som att kalla Anvegård för en av de bästa straffområdesspelarna hon sett i svensk fotboll.

Men början på 2021 blev inte lika trevlig. Först åkte hon på en knäskada, därefter en hjärnskakning.

Och plötsligt såg det ut som att 24-åringen skulle petas från OS-truppen.

Hon kom med till slut, dock bara som reserv. Men när fotbollstrupperna sedan utökades från 18 till 22 spelare, var hon åter inne i OS-värmen.

"Tuff vårsäsong"

– Jag har haft en tuff vårsäsong, jag har varit skadad och så. Och när truppen kom och man ändå var uttagen... Det är kul att de tror på en, säger Anvegård.

Efter två matcher på läktaren fick hon på tisdagen chansen från start mot Nya Zeeland. En sådan möjlighet slarvar inte en måltjuv som Anna Anvegård bort.

– Att få hjälpa laget och göra mål så tidigt, det gav oss lite arbetsro, säger hon.

Olivia Schough slog hörnan, Anvegård nickade in bollen till svenskt 1–0.

– Det var en jättebra slagen hörna. Det var bara att hoppa upp. Jag brukar inte göra så många nickmål och jag blev väldigt chockad över att den gick in.

Det tog 17 OS-minuter för henne att göra sitt första mål och nu kan hon lägga olympisk målskytt till en redan imponerande meritlista.

"Extra skönt för forwards"

I Växjö gjorde hon 27 mål i division 1 2015, 30 mål i elitettan 2016 och 33 mål i elitettan 2017. Första säsongen i allsvenskan, 2018, blev hon sedan tvåa i skytteligan på 14 mål innan hon året efter blev seriens skyttedrottning på lika många fullträffar efter att ha bytt från Växjö till Rosengård under säsongen. Förra året vann hon på nytt skytteligan, på 16 mål.

Förbundskapten Peter Gerhardsson:

– Vi börjar få forwards som gör mål hela tiden, så det är jättebra. Jag tror att det är bra för självförtroendet och bra över huvud taget att man kommer till situationer. Och mål är något som är extra skönt för forwards, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!