Även OS-golfen i fara när tyfonen närmar sig

Tyfonen Nepartak har fortsatt kurs mot Tokyo. Någon stor förödelse väntas inte i nuläget, men flera OS-grenar kan påverkas av både hällregn, vind och åska. –I golf går de ju av banan om det börjar åska. Och det är inte osannolikt att det gör det i samband med sådana här passager, säger Tomas Mårtensson, meteorolog på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Alex Norén är ett svenskt OS-hopp i golf. Arkivbild.

Alex Norén är ett svenskt OS-hopp i golf. Arkivbild.

Foto: Christer Höglund / TT

Olympiskt2021-07-25 08:05

Efter värmen kommer stormen. På tisdag ser tyfonen Nepartak ut att skapa nya väderproblem för ett sedan tidigare stukat OS i Tokyo.

Arrangörerna har redan kastat om i programmet i väntan på det tropiska ovädret. Roddtävlingar har tidigarelagts och det är troligt att även seglingstävlingarna i början av nästa vecka påverkas.

På söndagen cirkulerade dessutom uppgifter om att regerande olympiska mästaren Jenny Rissveds mountainbikelopp på tisdag ska flyttas, men det dementeras av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Alla arenor påverkas

Det är inte de enda idrotterna som ligger i farozonen. I princip alla olympiska utomhusarenor kommer att påverkas när Nepartak drar in över land, säger SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

– Arrangörerna har skickat ut en begränsningskarta på vilka utomhusarenor de tror ska påverkas måttligt eller mycket av den här passagen under tisdag och onsdag, och det är alla egentligen, säger Mårtensson.

Värst ser det ut för de kustnära anläggningarna, som seglingsarenan.

– Det är där det är "rött".

Med rött menas att man räknar med mer än 10 millimeter regn i timmen, medelvindar på mer än 12 meter per sekund och 40-procentig risk för åska. Gult – som gäller i princip alla andra arenor – betyder 5 millimeter regn, 7 vindmeter per sekund och 20 procents åskrisk.

– De tropiska ovädren att de alltid är som värst på havet. Och så fort de kommer in över land så bromsar de väldigt mycket. Så det blir mest påverkan närmast kusten.

– Men i till exempel golf går de ju av banan om det börjar åska. Och det är inte osannolikt att det tidvis kommer åska i samband med sådana här passager. Även för sådant som är på sjön, om det blir blixturladdningar så avbryter man vid sådana tillfällen.

Tveksam till regnprognos

Den senaste prognosen som Mårtensson har sett talar om upp till 40 millimeter regn i Tokyo på tisdag. Mer pessimistiska väderutsikter säger upp till 150 millimeter, men det är nog att ta i, enligt SOK-meteorologen.

– Det låter mycket, den prognosen har jag inte sett i så fall. De senaste prognoserna jag har sett är 20–40 millimeter, ungefär en regnmätare, och det är ju också mycket regn.

Om det skulle regna så mycket som 150 millimeter har OS-arrangörerna stora problem, säger han.

– Om det är så mycket så brukar det handla om tropiskt skyfall, och då kan organisationen få problem med att köra ut saker, att det blir översvämning på gatorna. Hela transportlogistiken kan få problem då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!