Belgiska flyttad till OS-byn efter känslosam video

Den belgiska skeletonåkaren Kim Meyleman trodde ambulansen skulle ta henne till OS-byn – i stället fördes hon till en ny isolering. Först efter att ha publicerat en känslosam video är hon nu i OS-byn.

Kim Meylemans under VM i Tyskland förra året. Arkivbild.

Kim Meylemans under VM i Tyskland förra året. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Olympiskt2022-02-03 01:40

Kim Meyleman isolerades efter att ha testat positivt för covid-19 vid ankomsten till Peking.

Efter flera negativa tester trodde Meyleman att hon skulle få komma till OS-byn i Yanqing, en av tre orter där spelen avgörs.

Men i en tårfylld video på Instagram berättade 25-åringen hur hon i stället fördes med ambulans till en annan, för henne okänd anläggning för ytterligare isolering.

– Det här är så klart väldigt svårt för mig, säger hon i klippet, och fortsätter:

– Jag är inte säker på att jag klarar 14 dagar till och att tävla i OS när jag är i isolering.

Videon, som visats över 18 000 gånger, fick snabbt stor spridning och ledde till att Internationella olympiska kommittén (IOK), agerade tillsammans med den belgiska delegationen i Kina.

IOK glada

Meyleman fördes bara timmar senare till OS-byn där hon förvisso kommer att vara fortsatt isolerad i sju dagar, men känner sig mer trygg, säger hon.

– Vi förstår att covidåtgärderna är nödvändiga för att bibehålla säkerheten och hälsan hos deltagarna i spelen, men vi anser ändå att idrottaren alltid måste stå i centrum, säger Olav Spahl, chef för Belgiens olympiska kommitté.

– Det verkar som att videon och ansträngningen som min olympiska kommitté gjort har lönat sig, säger Meyleman.

Christian Klaue, talesperson för IOK, skrev i en tweet:

"Lättad över att höra att Kim Meylemans nu är i OS-byn. Vi är glada att alla ansträngningar ledde till en bra lösning på den här situationen."

Oklart om hon tävlar

Meyleman slutade på 14:e plats i OS 2018. Träningen inför damerna skeleton startar nästa vecka, men huruvida hon kommer kunna tävla är fortfarande oklart.

Alla OS-deltagare måste lämna två negativa PCR-tester sista dagarna före avresa.

På flygplatsen i Peking görs nya tester och sedan väntar daglig testning under vistelsen. Den som är positiv vid ankomst sätts i karantän och måste lämna två negativa test för att släppas in i OS-bubblan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!