Bennison inspireras av Kulusevski inför debuten

Fotbollslandslagets näst yngsta OS-spelare genom tiderna vill lämna avtryck direkt i sin mästerskapsdebut. Det har hon sett andra klara av. Som Dejan Kulusevski. –Han är modig och tar för sig, och det inspireras jag verkligen av, säger 18-åriga Hanna Bennison.

Hanna Bennison under träning i Tokyo inför Sveriges OS-premiär i fotboll mot USA.

Hanna Bennison under träning i Tokyo inför Sveriges OS-premiär i fotboll mot USA.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Olympiskt2021-07-20 15:38

Hanna Ljungberg var 17 år när hon fick chansen i Atlanta-OS 1996. Bakom henne är Hanna Bennison den yngsta spelaren som tagits ut i en svensk fotbollstrupp till OS.

Den 18-åriga mittfältstalangen har alla möjligheter att bli en framtida stjärna, men redan i Tokyo hoppas hon kunna bidra till svensk framgång.

– Det är en speciell känsla att vara iväg på sitt första mästerskap. Det är mäktigt att vara här, säger Bennison.

– Jag vill hjälpa laget så mycket med det jag kan, att bidra så mycket som möjligt. Det är klart att man vill spela, men det är väldigt tuff konkurrens. Jag hoppas att jag får spela lite, men vi får se.

Hanna Ljungberg blev sedermera en världsstjärna men hade ingen bärande roll i sitt första OS, där hon fick totalt 53 minuters speltid. Men det saknas inte exempel på svenska mästerskapsdebutanter som slagit igenom direkt.

Dubbel målskytt i Rio

Sofia Jakobsson var 21 år och näst yngst i OS-truppen 2012 när hon knep en plats i den svenska startelvan och gjorde ett mål. Stina Blackstenius, med sina 20 år klart yngst i truppen till Rio för fem år sedan, gjorde ännu större succé. Hon inledde turneringen som avbytare, men avslutade genom att göra mål både i kvartsfinalsegern mot USA och i OS-finalen mot Tyskland, som Sverige förlorade.

Blackstenius vet vad Hanna Bennison har att vänta som OS-debutant:

– Allting är väldigt spännande. Jag minns att OS var mitt första seniormästerskap, och man vet inte riktigt vad man ska vänta sig. Det är mycket som är nytt och just OS är väldigt speciellt på det sättet att man bor i en OS-by och är här med många andra idrottare. Det är många intryck, säger Blackstenius.

TT: Du lyckades bra i ditt första OS, vad har du för råd till Hanna?

– Jag tror att det handlar mycket om att bara försöka vara här och nu. Hon är här av anledningen att hon är otroligt duktig. Hon ska försöka njuta av det här mästerskapet och ta till vara på de här veckorna som ges. För det är något otroligt häftigt att få vara med om.

"Våga vara modig"

Sofia Jakobsson är precis som Blackstenius säker på att Bennison är redo uppgiften.

– Hanna är en fantastiskt bra fotbollsspelare, hon har bevisat det både i klubblaget och i landslaget. Hon ska lita fullt ut på det spel som hon besitter, säger Jakobsson.

Och Bennison inspireras i sin tur av sina äldre landslagskamrater, som visat att även debutanter kan göra skillnad. Men när hon ska välja ut en mästerskapsdebutant som hon tagit extra mycket intryck av, går tankarna i stället till en herrspelare.

– Kanske (Dejan) Kulusevski nu i herr-EM. Jag tycker att han är modig och tar för sig, och det inspireras jag verkligen av. Det är väl något som jag tycker är väldigt viktigt, man ska våga vara modig på planen oavsett vem man spelar med eller vilka man spelar mot. Så det lägger jag väldigt stor vikt vid.

Dejan Kulusevski under EM-matchen mot Polen tidigare i sommar. Arkivbild.
Dejan Kulusevski under EM-matchen mot Polen tidigare i sommar. Arkivbild.
Fakta: Yngsta spelarna i svenska OS-trupper

Tokyo 2021: Hanna Bennison, 18.

Rio 2016: Stina Blackstenius, 20.

Kommentar: Fick knappt någon speltid i gruppspelet, men byttes in tidigt i kvartsfinalen mot USA efter att Fridolina Rolfö skadat sig, och gjorde succé. Satte målet som gav 1–1 och sedan avancemang efter straffar. Spelade från start i semifinalsegern mot Brasilien och gjorde som inhoppare Sveriges enda mål i finalförlusten, 1–2, mot Tyskland.

London 2012: Antonia Göransson, 21.

Kommentar: Fick ingen stor roll i mästerskapet. Gjorde tre korta inhopp, och spelade runt 40 minuter totalt.

Peking 2008: Lisa Dahlkvist, 21.

Kommnetar: Med som reserv, fick inte plats i någon matchtrupp.

Aten 2004: Lotta Schelin, 20.

Kommentar: Gjorde tre inhopp, men inga mål. Fick knappt 80 minuters speltid.

Sydney 2000: Sara Johansson, 20.

Kommentar: Fick mindre än tio minuter på planen.

Atlanta 1996: Hanna Ljungberg, 17.

Kommentar: Fortfarande Sveriges yngsta OS-spelare på damsidan. Fick totalt 53 minuters speltid.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!