"Beslutet tolkas som seger för den ryska linjen"

Det mesta talar för att Ryssland får delta i Paris-OS 2024. En seger för president Vladimir Putin, enligt Östeuropaexperten Jakob Hedenskog.
–De ser det som ett första steg, till exempel i att avskaffa sanktionerna, och att Ryssland återupptas i den internationella gemenskapen, säger han.

Ryske simstjärnan Jevgenij Rylov tog dubbla OS-guld i Tokyo 2021. Om IOK lättar på sina sanktioner mot Ryssland kan han få försvara sina medaljer i Paris nästa år. Arkivbild.

Ryske simstjärnan Jevgenij Rylov tog dubbla OS-guld i Tokyo 2021. Om IOK lättar på sina sanktioner mot Ryssland kan han få försvara sina medaljer i Paris nästa år. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Olympiskt2023-10-12 11:11

Internationella olympiska kommittén (IOK) samlas den här veckan i Mumbai för att bland annat avhandla frågan om Rysslands vara eller icke vara i OS nästa sommar.

Ska ryska idrottare tillåtas delta eller blir de fortsatt portade?

Mycket pekar på att IOK släpper in Ryssland i värmen igen. Redan i våras rekommenderade IOK de internationella förbunden att välkomna ryska idrottare.

Och för knappt två veckor sedan meddelade Internationella paralympiska kommittén, IPK, att ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under neutral flagg i Paralympics i Paris.

"Det pågår en glidning"

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, säger till TT att Ryssland och president Vladimir Putin använder sport som ”greenwashing” för att skapa en positiv bild av landet.

– Det kommer att tolkas som en seger för den ryska linjen och från ryskt håll kommer man tolka IOK:s beslut att man är tillbaka inne i värmen, säger han.

– Vi måste komma ihåg att skälen till att de portades från början inte har förändrats. Ryssland bedriver fortfarande på ett hänsynslöst invasionskrig med karaktär av folkmord mot Ukraina. Ryssland agerande har alltså inte ändrats, men det pågår en glidning i hur vi i omvärlden ska förhålla oss till det.

IOK förklarade i samband med vårens besked att man, bortsett från att tillåta tävlande under neutral flagg och att inga ryska lag tillåts, kommer att tillsätta en granskningspanel för att säkerställa att de ryska idrottare som deltar inte har någon koppling till kriget.

Tveksam till IOK:s linje

Jakob Hedenskog ställer sig frågan hur neutraliteten och granskningen kommer att fungera i praktiken:

– Är det ens möjligt i en sådant här fall? Många ryska idrottare är knutna till armén – som i sin tur driver många lag inom olika idrotter – eller till försvarsindustrin i Ryssland. Sedan går det inte att vara neutral i Ryssland om kriget. Man får inte kritisera kriget eller fördöma det för då kan man dömas till fängelse.

– Det är svårt att se hur IOK ska kunna värdera den här neutraliteten, vad som är ett genuint ställningstagande och inte bara floskler om att man är ”emot krig och för fred på jorden” i största allmänhet.

Svenska hållningen tydlig

Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare på Sveriges olympiska kommitté, säger att den svenska hållningen är tydlig – nej till ryska och belarusiska idrottare vid internationella tävlingar.

– Om ett beslut tas i den riktning som du säger kan ju en effekt, rent sportsligt, bli att färre svenskar får möjlighet att kvala in till OS än om alla ryska och belarusiska idrottare hade stoppats.

TT: Har ni pratat om bojkott? Eller kommer ni markera på andra sätt ifall Ryssland tillåts in?

– Sverige har aldrig bojkottat ett olympiskt spel och vi tänker inte bojkotta den här gången heller. Vi tror att vårt budskap blir starkare om vi finns på plats, tävlar och säger vad vi tycker. Vi tycker att svenska idrottare ska vara på plats, det är inte vi som ska avstå från tävlingar. En bojkott skulle bara vara aktuell för oss om det exempelvis finns en bred sanktion från exempelvis FN, säger Åsa Edlund Jönsson.

"Alla ska involverade"

Ryssland har jobbat aktivt med att mobilisera samhället för att stötta kriget, och det gäller hela statsapparaten, näringslivet, men också idrotten som ligger president Vladimir Putin varmt om hjärtat.

– Alla ska vara involverade i hela krigsprojektet som beskrivs i propagandan som en patriotisk handling. Det finns inget utrymme för att ställa sig neutrala för enskilda idrottare, det skulle tolkas som en opatriotisk eller till och med en olaglig handling, säger Jakob Hedenskog.

Uefa backade

IOK är väl medvetet om att Rysslands vara eller inte vara i toppidrotten är en känslig fråga. Det visade inte minst Europeiska fotbollsförbundets helomvändning tidigare i veckan.

Uefa jobbade för att släppa in ryska U17-landslaget i EM-kvalet, men i tisdags kom det överraskande beskedet att förslaget dras tillbaka.

Den officiella förklaringen var att man "inte kunde hitta någon teknisk lösning för att tillåta ryska lag att delta". Mer troligt är att Uefa backade på grund av den skarpa, kritiken inte minst från nordiskt håll.

Frågan är vad IOK drar för slutsatser av Uefas bakslag?

Fakta: Så ska Rysslandsfrågan hanteras

I veckan samlas Internationella olympiska kommittén (IOK) i Mumbai för att sannolikt ta ett beslut gällande ryskt och belarusiskt deltagande i sommar-OS 2024.

IOK föreslog redan i våras att Ryssland och Belarus borde få delta i spelen, men på vissa villkor. Dels ska idrottarna tävla under neutral flagg, dels ska de genomgå en granskning av IOK. Om granskningen visar att en idrottare har koppling till kriget kommer den inte att tillåtas tävla.

Efter IOK:s besked har vissa idrottsförbund hävt avstängningarna och låter idrottare från Ryssland och Belarus tävla under vissa restriktioner, däribland Internationella bordtennisförbundet. Tennis har hela tiden låtit ryska och belarusiska idrottare delta i tävlingar och grand slam-turneringar.

Ukraina har hotat med bojkott om idrottare från Ryssland och Belarus släpps in i OS. De uppmanade flera förbund att bojkotta också.

I september meddelade den Internationella paralympiska kommittén, IPK, att man tillåter ryska och belarusiska idrottare att tävla under neutral flagg i Paralympics i Paris.

Sedan Kreml inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året har ryska utövare inom ett stort antal idrotter drabbats av sanktioner och stängts ute från internationella tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!