Coronaviruset och OS – så är läget

Vad händer om en idrottare smittas av covid-19 i Peking? Vilka stjärnor har drabbats hittills? Och hur strikta är reglerna jämfört med sommar-OS i Tokyo? Här är allt du behöver veta om vinterspelen och coronaviruset.

Medlemmar i den japanska OS-truppen anländer till OS-byn i Peking. Personal från OS-arrangören, iklädd skyddsdräkt, hjälper till med väskorna.

Medlemmar i den japanska OS-truppen anländer till OS-byn i Peking. Personal från OS-arrangören, iklädd skyddsdräkt, hjälper till med väskorna.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Olympiskt2022-01-31 14:43

+ Hur ser smittoläget ut?

I dagsläget finns rapporter om drygt 100 fall av bekräftat smitta i OS-bubblan , rapporterar nyhetsbyrån AFP. Antalet tickar på – i lördags upptäcktes 36 nya fall av smitta, uppger arrangören. Under söndagen avslöjades ytterligare 37 efter tester gjorts på Pekings flygplats, rapporterar Inside the Games. En i raden av smittade är IOK:s Emma Terho, ordförande i de aktivas kommitté, som testade vid ankomst i Peking, skriver samma tidning.

Vilka regler gäller?

Daglig testning med halssvabbning gäller – liksom obligatoriska munskydd. Utöver det isoleras deltagarna. Den enda glimt av riktiga Kina är den som syns genom fönstret i buss och på hotell. Alla aktiviteter – från att äta och sova till att ta sig till arenor och resa mellan Peking och de andra två OS-områdena – bergsbyarna Yanqing och Zhangjiakou – sker i en sluten och isolerad bubbla. 21 dagars karantän väntar den som vill röra sig fritt i Peking utanför bubblan.

Vad händer om man smittats?

Man isoleras på karantänhotell. Först när man lämnat två negativa test med minst 24 timmars mellanrum och är symptomfri är det möjligt att återinträda i OS-bubblan, alternativt åka hem.

Vilka svenskar har drabbats hittills?

Sveriges OS-trupp fick sitt första coronafall på plats i Kina i fredags, då en ledare från Sveriges olympiska kommitté testade positivt vid ankomsten till Peking. Sedan testade även skidåkaren Leo Johansson – som nyligen varit smittad – positivt vid ankomst till Kina – trots att han lämnat sex negativa PCR-test innan avresan till Kina. Han fick lämna karantänen på måndagen.

Under måndagen kom beskedet att två spelare i Tre Kronor testats positiv – Emil Djuse och Erik Gustafsson missar OS och ersätts av Theodor Lennström och Philip Holm.

Varför är det kaos i Norge?

Skidstjärnan Simen Hegstad Krüger – OS-mästare i skiathlon – är det senaste positiva fallet som skakar Norge. För en vecka sedan testade sprinttränaren Arild Monsen positivt – och i onsdags stod det klart att damåkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå också hade testat positivt. Hela norska skidtruppen har tvingats skjuta upp resan till OS.

Bland andra stjärnor som drabbats märks världscupledaren i backhoppning Marita Kramer som testade testade positivt i helgen. Österrikiskan hoppas ändå kunna tävla i Peking.

Frisk i Sverige – sjuk i Kina?

Hur kan det vara möjligt att få negativa resultat i de två PCR-test som krävs innan avresa till Peking – bara för att fällas i första testet efter landning?

Kina har en strängare gräns för det så kallade CT-värdet, som ger en indikation på hur mycket virus provet innehåller.

Då har Kina ändå sänkt utslagsvärdet från 40 till 35 under förra veckan, efter att ha kommit överens med olympiska kommittén om att flytta gränsen för vad som ses som ett positivt PCR-test så att idrottare inte ska isoleras i onödan.

Hur strikta är reglerna jämför med Tokyo?

Alla deltagare testas dagligen, till skillnad från sommarspelen i Tokyo där testfrekvensen berodde på vilken roll man hade. Idrottarna testades varje dag också Tokyo medan till exempel journalister testades var tredje dag. OS-bubblan fanns även i Japan, men deltagarna fick bryta den efter att ha varit på plats14 dagar.

Sommarspelen genomfördes utan publik utom på till exempel fotbollsmatcher utanför Tokyo. I Peking kommer enbart specialinbjuden publik att släppas in. Även för den gäller strikta regler som syftar till att hålla smittan nere.

Hur är smittoläget i Kina?

Den statistik som det hårt styrda landet offentliggjort pekar på få fall i relation till Kinas storlek. En nollvision rörande covid råder, och masstestning pågår. Invånarna i bostadsområdet Fengtai i södra Peking är under lupp, och vissa områden i distriktet har till och med stängts ner på grund av smittan. Under söndagen rapporterades totalt 20 nya fall i Peking, den högsta siffran i staden sedan juni månad 2020, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Norges Simen Hegstad Krüger, regerande OS-mästare i skiathlon, har testat positivt och riskerar att missa Peking-spelen. Arkivbild.
Norges Simen Hegstad Krüger, regerande OS-mästare i skiathlon, har testat positivt och riskerar att missa Peking-spelen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!