Oliwer Magnusson blir den första freeskiåkaren som blir fanbärare och Emma Nordin är den första damhockeyspelaren.
– När Peter Reinebo (SOK:s verksamhetschef) ringde i morse var det inget att fundera på, det är bara att tacka ja direkt. Det är en väldigt stor ära, säger Oliwer Magnusson.
Det är första gången i vinter-OS som Sverige har två fanbärare.
Önskemålet om dubbla fanbärare kom från IOK, den Internationella olympiska kommittén, inför OS i Tokyo i somras.
Då var det fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen som fick uppdraget för Sverige.
Emma Nordin var känslosam när hon mötte pressen i OS-byn i Peking.
– Jag är otroligt stolt att vara en del av Sveriges olympiska kommitté som väljer att ta det historiska beslutet att ge det här ärofyllda uppdraget till en Damkrona. Det kommer att öppna upp många dörrar för unga hockeytjejer att drömma stort, säger hon.
Funnits på listan
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger:
– Det är två fina representanter och förebilder för vår OS-trupp.
TT: Har det varit svårt att hitta fanbärare i år?
– Ja och nej, säger Peter Reinebo och förklarar att de aktuella fanbärarna funnits "på listan" hela tiden.
– Jag kan inte säga att det är svårt, men det är ett pussel som lever hela tiden. Dessutom har det levt den här gången för man kan inte utse någon som sitter i karantän, så man får vänta ganska länge tills man bestämmer sig.
Ingen har sagt nej till att bära fanan, och ingen har sagt nej till att delta på invigningen – enligt Reinebo som säger att det kommer att bli en "hyfsat stor grupp" som kommer att representera Sverige på invigningen i år.
Bara Peking-aktiva
Men det blir bara aktiva som bor i Peking. De som tävlar i bergen, exempelvis skidåkare och skidskyttar, kommer inte att delta på grund av avståndet till Peking, coronarestriktionerna och att de tävlar lördag-söndag.
Tidigare hade det spekulerats i att Charlotte Kalla, som är den överlägset mest meriterade svensken i OS-truppen, skulle bli fanbärare. Men Kalla tävlar i skiathlon på lördag.