De vill bryta svenska medaljtorkan i OS

Det mesta har gått fel för Sverige i OS i Tokyo. Ett stort undantag sticker ut. Nu vill fotbollslandslaget ge svenska folket en framgång att glädjas åt. –Gruppspelet var bara uppvärmning, säger mittfältaren Kosovare Asllani inför kvartsfinalen mot Japan.

Olivia Schough och Kosovare Asllani har medalj i blicken inför OS-kvartsfinalen mot Japan.

Olivia Schough och Kosovare Asllani har medalj i blicken inför OS-kvartsfinalen mot Japan.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Olympiskt2021-07-28 12:33

Den första veckan av OS i Tokyo är snart till ända och Sveriges totala medaljsamling står alltjämt på noll.

Det har funnits goda chanser i sporter som judo, mountainbike, skytte, bordtennis och simning men det vill sig inte så här långt.

Undantagen går att finna i lagsporterna. De båda handbollslagen har gått rent i inledningen av turneringen, och framför allt damerna har överraskat positivt. Men det svenska OS-gäng som imponerat allra mest är fotbollslandslaget.

Efter tre övertygande segrar i gruppspelet, bland annat 3–0 mot regerande världsmästaren USA, går Sveriges fotbollsdamer in till fredagens kvartsfinal mot Japan fyllda av självförtroende.

– Jag tror kanske inte att någon hade förväntat sig att vi skulle slå USA med 3–0, det verkar som att det chockade världen lite. Men vi är inte förvånade, för vi vet vilken nivå vi har i oss, säger Real Madrid-mittfältaren Kosovare Asllani.

Tillbaka i OS-byn

Inget annat lag tog full pott i gruppspelet, och Sverige har därför seglat upp som favorit till guldet. På hemmaplan växer också förväntningarna från en idrottspublik som längtar efter de första svenska OS-medaljerna.

Det ger extra motivation, trots att sådan egentligen inte behövs.

– Det är klart att vi vill ge glädje till svenska folket, och det är klart att man vill att fler ska ta medalj för Sverige. Men för oss handlar det mer om att vi har ett stort mål framför oss och det ändras inte beroende på hur det går för andra. Vi vill vinna och det är det enda som betyder något, säger Asllani.

Efter ett par nätter på hotell i Sendai, för gruppspelsavslutningen mot Nya Zeeland, är landslaget nu tillbaka i OS-byn i Tokyo. Det ger ändå en helt annan känsla än på ett utpräglat fotbollsmästerskap, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

Och det gör att viljan att ta medalj ökar efter den halvdana starten för den svenska truppen som helhet.

– Ja, absolut. Speciellt nu när man kommer tillbaka till OS-byn, det är det som är charmen med att faktiskt få uppleva hur det är att vara här, då känner man hur man verkligen är en del av något ännu, ännu större. Man är ett lag i laget. Så givetvis ger det en extra motivation, säger Eriksson.

Tog VM-guld 2011

Sverige går in som tydlig favorit mot ett Japan som tog VM-guld 2011 och som nådde OS-final 2012, men som haft det tyngre de senaste åren på grund av en generationsväxling.

Men det vore dumt att underskatta hemmanationen, säger de svenska spelarna. Ett väl genomfört gruppspel är inget värt om det blir förlust på fredag.

– Man måste vara lite ödmjuk också, när man kommer i de här situationerna. Gruppspelet i all ära, men det är vinna eller försvinna för oss nu. Turneringen börjar på riktigt nu, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Kosovare Asllani kan bara hålla med.

– Det roliga börjar ju när man kommit vidare från ett gruppspel. Slutspel är det roligaste som finns. Gruppspelet var bara uppvärmning, det är nu det roliga börjar. Det är nu vi ska visa att vi är ett landslag som förhoppningsvis kommer vinna en medalj i år, säger Asllani.

Fakta: Så fortsätter OS-fotbollen

Fredag den 30 juli, kvartsfinaler (svenska tider):

10.00: Kanada–Brasilien, Miyagistadion.

11.00: Storbritannien–Australien, Kashimastadion.

12.00: Sverige–Japan, Saitamastadion.

13.00: Nederländerna–USA, Yokohamastadion.

Måndag den 2 augusti, semifinaler:

10.00: Kanada/Brasilien–Nederländerna/USA, Kashimastadion.

13.00: Sverige/Japan–Storbritannien/Australien, Yokohamastadion.

Torsdag den 5 augusti

10.00: Bronsmatch, Kashimastadion.

Fredag den 6 augusti

04.00: Final, Olympiastadion i Tokyo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!