Det här vet vi om Sveriges nya OS-försök

Sverige har öppnat för att söka vinter-OS och Paralympics 2030. Vad innebär det i praktiken och när kan ett besked komma? Här är det vi vet.

OS-ringarna. Arkivbild.

OS-ringarna. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Olympiskt2023-02-09 14:30

+ Sverige har inlett en förstudie om att söka OS 2030. Vad innebär det?

Kortfattat ser man över möjligheterna att få arrangera OS. Om förutsättningarna finns kommer man att gå vidare till steg två, vilket betyder att dialogen med Internationella olympiska kommittén (IOK) inleds "på riktigt". Faller allt på plats kommer Sverige att skicka in en officiell ansökan.

+ När är förstudien klar?

Troligen i juli. Sveriges olympiska kommitté (SOK) kommer med en delrapport vid årsmötet den 20 april.

+ Stämmer det att IOK frågat om Sverige vill arrangera OS 2030?

Nej, det är ett missförstånd. I januari var SOK:s nya ledning, bland andra nya generalssekreteraren Åsa Edlund Jönsson, i Lausanne för att introducera sig för IOK:s ordförande Thomas Bach. Då kom OS-frågan upp, och Bach sade att IOK gillade Sveriges ansökan till OS 2026, vinterspelen som tilldelades Italien och värdstäderna Milano och Cortina d'Ampezzo.

+ IOK har sedan 2019 en ny process för att utse värdstäder. Så vad är det nya?

Borta är de långa och dyra kampanjerna med politiker och idrottskändisar som åker jorden runt i flera års tid och försöker få stöd av IOK:s ledamöter. Det ansågs bädda för korruption och vara otidsenligt.

I stället söker IOK upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leder dem längs vägen fram till en omröstning. Brisbane i Australien, som kommer att arrangera sommarspelen 2032, blev först ut att vinna efter att ha blivit rekommenderat av IOK:s exekutivkommitté. IOK kan göra samma sak med Sverige då man nu, i tidigt skede, bett SOK att undersöka möjligheterna.

+ Var i Sverige är det tänkt att OS ska avgöras?

Stockholm (invigning/avslutning, ishockey, konståkning), Falun (skidor), Åre (alpint) och Östersund (skidskytte).

+ Kommer det byggas en massa nya, dyra arenor?

Nej. IOK kräver att man använder befintliga anläggningar så långt det är möjligt.

+ När Sverige sökte OS 2026 skulle bob och rodel avgöras i Sigulda i Lettland. Blir det så nu också?

Inte omöjligt. Att bygga nya bob- och rodelanläggningar skulle kosta hundratals miljoner kronor så det lär inte hända. På frågan om andra länder kan ingå i ett samarbete om OS svarade Hans von Uthmann, tf vice ordförande i SOK, på onsdagens presskonferens:

– Det blir i vår närmiljö i så fall.

+ När väntas IOK besluta vem som får arrangera OS 2030?

Dagarna före sommar-OS i Paris i juli 2024. Då kan även värdstad för vinter-OS 2034 presenteras. Just nu ligger Salt Lake City, USA, bäst till.

+ Skulle inte beslutet om 2030 redan varit tagit?

Jo, förra året. Men IOK tvingades skjuta upp beslutet eftersom det var svårt att hitta lämpliga kandidater. Japanska Sapporo har pausat sin ansökan, bland annat på grund av korruptionsskandalen som svärtat ned eftermälet av OS i Tokyo 2021. Kanadensiska Vancouver backade ur när regionen British Columbia sade nej av ekonomiska skäl. Salt Lake City har också visat intresse, men satsar i stället på 2034.

+ Har Sverige några konkurrenter?

Inga kända. Däremot är det inte omöjligt att IOK inlett samtal med fler länder. Den dialogen är konfidentiell i det här läget.

+ Vad blev reaktionen på att Sverige överväger en ny OS-ansökan?

Ganska ljum. Vissa sade säkert "inte nu igen" när nyhetsflasharna kom. Sverige har en förlorarstämpel i de här sammanhangen efter en rad misslyckade OS-kampanjer.

+ Vad kostar ett OS?

Budgeten när Sverige sökte vinter-OS 2026 var närmare 14 miljarder kronor. Det lär bli något liknande nu. Allt har visserligen blivit mycket dyrare – men i gengäld ska det som sagt inte byggas lika många nya anläggningar som var planerat för 2026.

+ Ger IOK något bidrag?

Ja, minst halva summan. Alltså runt 7 miljarder. Resten står sponsorer och skattebetalare för.

+ Om Sverige väljer att söka, vad talar för att landet får OS?

Internationellt ses Sverige som ett säkert och pålitligt land med relativt liten korruption. Att Sverige är en framgångsrik vinternation som aldrig arrangerat ett vinter-OS är heller ingen nackdel.

+ Och vad talar emot?

Att Stockholms politiker brukar vara svåra att få med på tåget. När Sverige sökte OS 2026 fanns det inget formellt godkännande från staden. När det väl kom var det för sent. Dessutom kan den svenska folkopinionen – som ofta är negativ till stora projekt finansierade med skattemedel – vara ett sänke.

Presskonferensen i Stockholm där OS-planerna presenterades.
Presskonferensen i Stockholm där OS-planerna presenterades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!