Det här vet vi om Sveriges OS-ansökan

Stockholms Stad lämnar positiva besked kring att stå värd för OS och Paralympics 2030 samtidigt som Sveriges ansökan presenteras för Internationella olympiska kommittén (IOK). Hur ser den svenska ansökan ut och vad händer härnäst?

Sverige har presenterat sin OS-ansökan för IOK. Arkivbild.

Sverige har presenterat sin OS-ansökan för IOK. Arkivbild.

Foto: MAJA SUSLIN/TT

Olympiskt2023-11-21 12:04

+ Svenska ansökan

Sveriges olympiska kommitté (SOK) presenterar sin ansökan för IOK:s kommission för framtida spel under tisdagen. Sverige söker med orterna Stockholm (inklusive kranskommunerna Solna och Södertälje), Falun, Östersund och Åre. Fler orter kommer att bli inblandade för att arrangera bob, rodel och skeleton och skridsko. Det kan bli lettiska Sigulda som arrangerar bob, rodel och skeleton och ett alternativ som skridskoarrangör är norska Hamar.

+ Ny ansökningsprocess

Sedan 2019 gäller nya regler för ansökningar och hur spelen ska arrangeras. IOK kräver att spelen ska vara hållbara, framför allt ekonomiskt. Att väldigt få, om ens några, nya arenor ska byggas. Det innebär bland annat att IOK då godkänner och till och med uppmuntrar att spelen avgörs på flera olika platser i ett land, och även i andra länder. IOK söker också upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leder dem längs vägen fram till en omröstning. Brisbane i Australien, som kommer att arrangera sommarspelen 2032, blev först ut att få spelen efter att ha blivit rekommenderat av IOK.

+ Garantier

Det finns inget krav om att lämna garantier redan nu. Men kommunerna Falun, Östersund, Åre och Stockholm har lämnat kommungarantier, som ska ses som att man vill gå vidare med en kandidatur. Det är också klart med arenagarantier i Falun och Östersund.

Nyligen meddelade Sveriges regering att man är positiv till en svensk ansökan. I ett senare skede i processen ska staten lämna garantier för att man står för yttre säkerheten, det vill säga att man ger visum till dem som ska vara med i OS, står upp för mänskliga rättigheter och ger löften om yttre säkerhet och viktig service.

+ Budget

Den svenska ansökans budget är inte klar, men lär hamna i trakterna kring 15-16 miljarder kronor. IOK står för en stor del av kostnaden, runt 10 miljarder kronor uppger Sveriges olympiska kommitté (SOK). Resten ska sponsorer stå för.

+ Andra kandidater

IOK har nyligen bestämt att dela ut vinterspelen för 2030 och 2034 vid samma tillfälle nästa år, så de som söker nu är formellt med i kampen om båda spelen. Sverige, Schweiz och Frankrike har tidigare sagt att man söker spelen 2030. Salt Lake City har endast visat intresse för 2034 eftersom USA har sommarspelen 2028. Så om inget oförutsett händer är Sveriges motståndare om 2030-spelen endast Schweiz och Frankrike.

+ Vad händer nu

IOK ska vid sitt styrelsemöte i Paris den 29 november till 1 december besluta vilka ansökningar som man vill bjuda in till nästa fas, steg 3 som är den "målinriktade dialogen". Det kan bli alla kandidater eller bara en för 2030 och en för 2034. Det är i den processen, under perioden januari–april 2024, som arbetet ska slutföras kring de avtal och garantier som behövs.

Någon gång under sommaren 2024, kanske i samband med OS i Paris, väntas IOK sedan besluta vilka som får stå värd för vinterspelen 2030 och 2034.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!