Enighet i nordisk idrott: Låt inte ryssar tävla

Nordisk idrott står enad i frågan om att stoppa ryska och belarusiska idrottare från att tävla internationellt. Det skriver man i ett öppet brev som skickats till den olympiska och paralympiska rörelsen.

Blir det ryskt deltagande i OS i Paris nästa år? Arkivbild.

Blir det ryskt deltagande i OS i Paris nästa år? Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Olympiskt2023-02-07 12:03

"Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge OS-deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår med oförminskad kraft", säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté.

SOK står enad i frågan tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges paralympiska kommitté (SPK), liksom nationella idrottsorganisationer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland, Färöarna och Åland.

"Vi tar det här tillfället för att på nytt bekräfta vårt ståndaktiga stöd med det ukrainska folket och kravet på fred", skriver man i brevet.

Förrförra veckan öppnade Internationella olympiska kommittén (IOK) för att idrottare från Ryssland och Belarus ska kunna tävla individuellt under sommar-OS nästa år, men under neutral flagg. Beskedet har bland annat lett till att de baltiska länderna har hotat med att bojkotta spelen i Paris, men det har också fått stöd från exempelvis USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!