"Få som tror att bojkott är rätt väg"

Idrottsfest eller bara kommunistisk propaganda? Det politiska trycket ökar inför vinter-OS i Peking, med mindre än ett halvår kvar. Men SOK:s beslut om spelen står fast.
–Det är inte aktuellt med någon bojkott, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Sveriges Olympiska Kommittés verksamhetschef Peter Reinebo under sommar-OS i Tokyo.

Sveriges Olympiska Kommittés verksamhetschef Peter Reinebo under sommar-OS i Tokyo.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olympiskt2021-08-08 15:39

Sommar-OS i Tokyo är över. Redan om knappt ett halvår, den 4 februari 2022, invigs vinterspelen i Peking.

Den kinesiska huvudstaden blir den första staden som arrangerat både ett sommar- och ett vinter-OS.

Men precis som inför sommarspelen 2008 är kritiken från bland annat människorättsorganisationer hård mot att Kina överhuvudtaget får arrangera OS.

– Kina är mitt i den värsta attacken mot mänskliga rättigheter sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989, säger Minky Worden på Human Rights Watch till sajten Inside the games.

En lång rad organisationer har därför krävt att Internationella olympiska kommittén (IOK) skyndsamt ska implementera sin strategi för arbete med mänskliga rättigheter. Det skulle ge större möjligheter att sätta press på Kina, menar man.

IOK:s ordförande Thomas Bach vädjade nyligen om att politiken skulle hållas borta från OS. Human Rights Watch varnar dock för att Kina kan komma att använda OS som ett propagandaverkttyg.

– Ni har kanske hört höga IOK-ledare säga att OS inte är politiskt. Vi önskade att någon kunde berätta det för den kinesiska regeringen, säger Minky Worden.

Kritik från aktiva

Samtidigt höjs också röster för en bojkott av Peking-OS. Det är dock inte aktuellt, enligt Peter Reinebo.

– Det är väl främst enstaka politiker i enstaka länder som tycker så, ofta oppositionspolitiker. Men i den olympiska världen tror jag att det är väldigt få som tror att bojkott är rätt väg att gå, säger han.

– Vi ingår i den olympiska gemenskapen och vi kommer inte att bojkotta.

Han välkomnar dock att enskilda idrottare riktar kritik, som exempelvis skidskytten Sebastian Samuelsson och skridskostjärnan Nils van der Poel gjort.

– Det är en möjlighet man har och vi tycker att de som vill ska ta den chansen. Men i yttrandefrihet ingår också att man får välja att inte göra det, säger Peter Reinebo.

Det är bland annat Kinas behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner som är orsaken till kritiken. Men även hur Hongkong hanteras.

Annat utfall?

Enligt Peter Reinebo är det inte säkert att Peking skulle fått OS 2022 om beslutet skulle fattas i dag.

– Jag upplever att har IOK börjat jobba med de här frågorna aktivt på ett helt annat sätt de senaste åren. Men det är klart att det är en balans med 206 medlemsländer att inte göra sig omöjlig på någon kant, säger han.

– Det är möjligt att om det skulle avgöras i dag var vinter-OS skulle hållas 2022, att det skulle bli ett annat utfall.

Samtidigt, fortsätter Reinebo, kan det inte bara vara idrotten som tar ansvar.

– Vi har ett ansvar, men vi ska inte ta över ansvaret som ligger hos politiker eller näringslivet.

– Ibland kan man som idrottsorganisation känna sig lite ensam, när förväntningarna är att om bara vi gör si eller så är kanske det blir bättre. Vi ska göra vad vi kan, men vi kan inte göra det ensamma.

Fakta: Krav om bojkott

Över 180 människorättsorganisationer uppmanade i ett brev i februari länder att bojkotta OS i Peking, som invigs den 4 februari nästa år. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

I brevet skrev de att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att vinterspelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.

IOK svarade med att en bojkott inte var rätt väg att gå. Ordförande Thomas Bach sade att en bojkott aldrig har lett till någonting, utan bara går ut över idrottarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!