Fjärde guldet – nu leder Sverige medaljligan

Jonna Sundlings sprintguld skickar på nytt upp Sverige i topp i medaljligan i OS. Truppchefen Peter Reinebo har inte mycket att klaga på. –En guldmedalj per dag, det är osannolikt bra.

Maja Dahlqvist, silver, och Jonna Sundling, guld, ordnade två nya svenska OS-medaljer på tisdagen.

Maja Dahlqvist, silver, och Jonna Sundling, guld, ordnade två nya svenska OS-medaljer på tisdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Olympiskt2022-02-08 15:10

Det har blivit några medaljmissar för svensk del, framför allt i skidskytte och i längddamernas inledande skiathlon. Men i övrigt har det flutit på oförskämt bra för Sverige i Peking.

Fyra OS-dagar har gett lika många guld – Walter Wallberg, puckelpist, Nils van der Poel, skridsko, Sara Hector, storslalom och Jonna Sundling i skidsprint – samt ett silver och ett brons.

Ingen annan nation har tagit lika många guld så här långt.

– Det har varit en guldmedalj per dag, det är osannolikt bra. Jag ser fram emot all energi det ger övriga truppen. Framgång föder framgång, säger Sveriges truppchef Peter Reinebo.

Redan under måndagen toppade Sverige medaljligan. Kina gick om på tisdagsförmiddagen, men efter Sundlings guld är förstaplatsen åter blågul.

– Roligt när vi gick och lade oss i går kväll som etta i medaljtabellen. Sedan gick Kina förbi på förmiddagen. Det må de göra, säger Reinebo med ett leende.

Det är bäst att njuta av ledningen så länge det går. För snart är grannlandet förbi, säger Peter Reinebo.

– Norge kommer att slå oss. Om vi kan hålla oss före ytterligare någon dag är jag glad. Deras mål är 32 medaljer. Vårt mål är 15 och att göra vårt bästa vinter-OS genom tiderna, säger Reinebo.

– Kan vi ta en medalj per dag jag väldigt nöjd.

Den svenska truppen tog 14 medaljer i Pyeongchang – det dittills starkaste resultatet i vinter-OS genom tiderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!