Fler svenskar klara för OS – men inte Kalla

Ytterligare åtta svenska längdskidåkare har fått klartecken att tävla OS i Peking. Men Charlotte Kalla finns inte bland de uttagna.

Charlotte Kalla får fortsätta jaga en OS-plats. Arkivbild.

Charlotte Kalla får fortsätta jaga en OS-plats. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olympiskt2021-12-21 09:15

Sveriges olympiska kommitté (SOK) fyllde på tisdagen på OS-truppen med 19 namn. Bland annat togs åtta skidåkare ut, däribland sprintstjärnan Maja Dahlqvist som trots vinterns långa segerrad inte fick sin formella OS-biljett förrän nu.

Sex damer och sju herrar är nu uttagna i längdskidlandslaget, men varken Charlotte Kalla eller Calle Halfvarsson har fått någon plats i nuläget. Den trefaldiga OS-guldmedaljören Kalla har visat svag form i världscupen den här säsongen, men får precis som Halfvarsson en chans att åka till sig en OS-plats under Tour de Ski som avgörs kring årsskiftet.

Maximalt kan Sverige åka till OS med åtta damer och åtta herrar.

Längdlandslagets chef Anders Byström kan inte säga exakt vad Charlotte Kalla behöver prestera under "touren" för att få åka till OS.

– Som jag har sagt tidigare så vill Charlotte se att hon är på den nivå hon kan vara på, det har hon inte visat än, säger längdlandslagets chef Anders Byström.

Samtidigt väger till Kallas fördel att hon tidigare har visat en sällsynt förmåga att toppa formen till mästerskap.

– Hon har verkligen en förmåga att vara bäst när det gäller, det såg vi senast på VM förra året. Vi vet att hon kan toppa formen, men sen vill hon ha svar på att det känns att det är möjligt att prestera i OS.

"Hög konkurrens"

SOK:s verksamhetschef och truppchef Peter Reinebo:

– Vi kommer definitivt komplettera på damsidan. Vi behöver se vilka som är i positiv utveckling, det gäller både Charlotte och andra åkare. Det är hög konkurrens i damtruppen och det är därför vi väntar lite till.

Bland övriga damåkare som är med och slåss om de kvarvarande platserna finns Anna Dyvik och Johanna Hagström.

På herrsidan är det inte givet att ett åttonde namn tas ut, även om Halfvarsson sannolikt ligger bra till för att knipa en plats.

– Calle har ju inte gjort några individuella resultat som är på toppnivå. Men vi vet att den är extremt bra och det fick han visa i stafetten i Lillehammer. Så toppnivån är väldigt god, men vi vill se lite mer för att ta ut honom, säger Byström.

I den senaste OS-uttagningen märks också Elvira Öberg, som i helgen tog karriärens två första världscupsegrar och är en av en fem åkare som fyller på den svenska skidskyttetruppen i OS.

Frida Westman, 20, tas ut på talangkriteriet och blir den första svenska kvinnliga backhopparen som tävlar i ett OS.

Drygt 100

Inräknat de två ishockeytrupper som presenteras senare består Sveriges OS-trupp i Peking nu av totalt 100 idrottare.

– Vi har en god gissning på att vår trupp ska hamna mellan 110 och 115 när vi skriver in truppen den 23 januari, säger Peter Reinebo.

Reinebo tror att den heta frågan kring NHL-proffsens vara eller inte vara i OS snart kommer att klarna.

– Hockeyförbundet har bra förberedelser för två olika scenarier. Jag tror att vi kommer veta hur det blir innan den här veckan är slut, säger han.

OS i Peking invigs den 4 februari.

Fakta: Svenska OS-truppen

Alpint: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen, Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren, lag team event.

Backhoppning: Frida Westman.

Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin, Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Almida de Val.

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson.

Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare).

Längd: Jonna Sundling, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Emma Ribom, Moa Olsson, Jens Burman, Oskar Svensson, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam.

Puckelpist: Ludvig Fjällström, Walter Wallberg, Albin Holmgren.

Skidskytte: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett.

Skicross: Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg.

Skridsko: Nils van der Poel.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren och Niklas Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!