Första coronafallet i OS-byn

En första person i OS-byn, där alla tävlande bor, har bekräftats smittad med coronaviruset.

Avspärrade vägar in till OS-byn i Tokyo.

Avspärrade vägar in till OS-byn i Tokyo.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Olympiskt2021-07-17 05:53

OS-chefen Toshiro Muto bekräftar att en utländsk person som är inblandad i OS-arrangemanget har testat positivt. Muto vill inte bekräfta nationalitet på den smittade.

– Det var en person i byn. Det var det första fallet i byn som rapporterats under screeningtestandet, säger Masa Takaya, talesperson för organisationskommittén.

Den smittade har transporterats bort från OS-byn och ska sitta i karantän i två veckor på ett hotell.

De svenska OS-simmarna är dock inte oroliga.

– Vi följer alla regler och alla är vaccinerade. Jag har dessutom antikroppar sedan tidigare. Det här stör inte uppladdningen, säger svensk simnings stora medaljhopp Sarah Sjöström vid en presskonferens.

Hittills har fler än 40 personer som på ett eller annat sätt är inblandade i OS-arrangemanget testat positivt för corona. Men dagens fall är det första inne i OS-byn där en majoritet av de 11 000 tävlande kommer att bo.

För att förhindra smittspridning under OS tillämpas mycket strikta regler. Bland annat covid-testas de aktiva dagligen och övriga inblandade testas också regelbundet.

Årets OS sköts upp ett år till följd av pandemin, och hålls till största delen utan publik till följd av ökad smittspridning i Tokyo. Tokyo-OS inleds den 21 juli.

Fakta: Smittade under OS

Trots de hårda restriktionerna för att förhindra spridning och förekomst av covid-19 under OS i Tokyo har ett antal personer konstaterats smittade eller riskerar att ha utsatts för smitta.

20 juni: En ledare i Ugandas OS-trupp testar positivt vid ankomsten till flygplatsen Narita. Sätts i karantän. Resten av truppen reser med buss till sin förläggning i Izumisano.

23 juni: En aktiv i Ugandas OS-trupp testar positivt.

4 juli: En aktiv i Serbiens roddlag testar positivt vid ankomst till Japan. Övriga fyra medlemmar i laget isoleras.

9 juli: En israelisk aktiv testar positivt. Även en litauisk aktiv får positivt provsvar men testades sedan igen med negativt resultat.

14 juli: De ryska rugbydamernas massör testar positivt och hela laget isoleras i två dagar.

14 juli: Den olympiska flyktingtruppen senarelägger avresan från sitt camp i Doha efter att en ledare i truppen testat positivt.

14 juli: Sju anställda på ett hotell i Hamamatsu, där ett dussin brasilianska aktiva bor, testar positivt.

14 juli: 21 personer i det sydafrikanska rugbylaget isoleras efter att de haft misstänkt nära kontakt med en smittad under en flygning.

15 juli: Åtta av Kenyas rugbydamer konstateras ha varit i nära kontakt med en smittad som befann sig på samma flygningen som dem till Tokyo.

15 juli: En person i den nigerianska OS-delegationen testar positivt för covid-19 vid ankomst till Tokyo. Personen, som är i 60-årsåldern, läggs dagen efter, som första OS-relaterade fall, in på sjukhus.

16 juli: Den australiske tennisspelaren Alex de Minaur testar positivt för covid-19 inför avresan till Tokyo.

17 juli: 15 personer, inklusive personen i OS-byn, testar positivt för covid-19. Bland de smittade finns två representanter från medier och fem funktionärer.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!